fbpx

HŽ ukida teretnu liniju iz Zadra

Može li bilo tko u bilo kakvom uredu, ma kako daleko od Zadra, upisati da Zadar više neće imati željeznički teretni promet? Pitanje nije retoričko već stvarno. Upravo to proizlazi iz sada aktualnih prijedloga sistematizacije radnih mjesta u HŽ Cargu – Jug, koji pokriva (ili bi trebao pokrivati) i područje Zadra i Zadarske županije. Naime u jednoj varijanti je broj predviđenih zaposlenih u HŽ Cargu za Zadar – 0 (nula) i Bibinje – 0, dok je drugi prijedlog »povoljniji« pa je u Zadru 0, a u Bibinjama – 1.

Prijedlogom Pravilnika o organizaciji HŽ Carga postoji stvarna opasnost od potpunog ukidanja teretnog prometa na pruzi Knin-Zadar.

– Činjenica je da se promet zadnje godine, da sada ne objašnjavamo sve razloge, smanjio za tri puta. No ovakav prijedlog i dalje je potpuno besmislen. Razgovarao sam s direktorima svih tvrtki vezanih za zadarsku teretnu luku Gaženicu, direktorima Luke d.d., Kepola, Sojare, Tankerkomerca… i oni su u čudu. Nisam stručan upetljavati se u njihove poslove i sistematizacije i treba li tu biti pet, sedam ili 20 radnika. No ono što proizlazi iz svih naših saznanja je da se nikakav posao ne može obaviti bez nekoliko radnika. Bez radnika ili s jednim radnikom u Bibinjama to bi značilo da ovdje teretnog prometa – više neće biti. Ne možemo vjerovati da bi netko to previdio, ističe predsjednik HGK Zadar Dario Jurin.

Prema informacijama koje provjerava i sam gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, nova sistematizacija je rezultat prijedloga preustroja dijela željeznica odnosno HŽ Carga, s projekcijom ukidanja željezničkog teretnog prometa u nizu gradova.

– Ako se to dogodi, to je gospodarska atomska bomba bačena na Sjevernu Dalmaciju, Zadar, Zadarsku županiju i Šibensko-kninsku županiju. To može napraviti netko tko ništa ne zna niti razumije, ili ne želi dobro ovoj zemlji. Jadranskim gradovima s lukama kao što su Zadar i Šibenik, kojeg ovdje spominjem jer se slično sprema i njima, ukinuti teretni prijevoz znači zločin zbog kojeg netko treba biti suđen. To je gašenje bilo kakve gospodarske perspektive ovog prostora. Ova Vlada preko Lučke uprave traži dozvolu za kontejnerski terminal, a ovi bi ukinuli teretni promet. To je teatar apsurda, ne zna lijeva što radi desna, ističe Kalmeta.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas