fbpx

Internet peticija: Vratite silovatelje s Kolovara u zatvor! Prave se heroji i još se hvale na Facebooku

Samo nekoliko dana nakon što su dvojica od petorice optuženih za serijsko silovanje 17-godišnje maturantice na zadarskim Kolovarama puštena iz dvomjesečnog pritvora, što je izazvalo buru negodovanja u javnosti, na internetu je krenulo potpisivanje peticije kojom se traži njihovo vraćanje u pritvor.

Na web-stranici „Avaaz.org“, organizatori koji se predstavljaju pod imenom „Izlasci Z.“, pokrenuli su peticiju kojom traže 200 tisuća potpisa da se silovatelji optuženi za monstruozan zločin vrate u pritvor.

Komentari s Facebooka

“Sudac ih je pustio na slobodu, a oni se prave heroji i da su glavne face za učinjeno veliko kazneno djelo i još se time hvale na fejsu, djevojkom koju su silovala njih petorica. Ovom peticijom želimo ih vratiti nazad u zatvor da pravda bude zadovoljena”, navode organizatori u obrazloženju peticije kojom je dosad prikupljeno stotinjak potpisa kojom se podržava njihova inicijativa.

Nakon što su maloljetnici u dobi od 16 i 17 godina početkom prošlog tjedna pušteni iz pritvora kako bi se mogli vratiti u školu, u javnosti i na društvenim mrežama povela se, naime, žestoka rasprava o njihovu ponašanju. Među ostalim, najviše im se zamjera bahato ponašanje i nakon počinjenja kaznenog djela, pa se tako naglašava da su nakon izlaska iz zatvora u svome mjestu imali tulum dobrodošlice.

Na Facebook profilima prijatelja i prijateljica maloljetnika puštenih na slobodu pojavili su se tako, među ostalim, komentari i poruke kojima im se čestita na izlasku na slobodu, te ih se poziva na slavlje: “Večeras je naša mala fešta… ima Boga”, „ovo što mogu prirediti za kolegu, ne može niko kolega“ „ajmo feštat“, „Ivan D. Najjači sii“… itd.

U komentarima kojima Zadrani odgovaraju komentirajući te navode piše kako je riječ o „neodgoju i zapostavljenosti u svakom pogledu… nedostatku emocija uslijed atmosfere u obitelji”.

„Prestrašno, takvi umovi očigledno nikad ne nauče. Ne znam je li to tužno, jadno ili bolesno, ali normalno nije. Fascinira me činjenica da ti dečki mogu pogledat svoj odraz u ogledalu, a o tome koliko mi je fascinantno da i idu feštat neću niti pričati. Naša vlada bi trebala provjeriti jel joj zakoni funkcioniraju i tko provodi i kako te zakone, zapošljavani su ljudi preko veza i sa poluškolama pa zato se takve stvari i događaju… a roditelji kako odgajaju svoju djecu na svoju sramotu… ali izgleda da smo postali jako problematično društvo“, navodi se u brojnim komentarima ovog događaja.

Iako im se u javnosti zamjera štošta, maloljetnici nakon izlaska iz pritvora, prema neslužbenim informacijama iz policije, dosad nisu prekršili mjere zabrane koje im je odredio sudac istrage Boris Radman.

Nakon izlaska iz pritvora odredio im je zabranu približavanja 17-godišnjakinji na manje od 200 metara, javljanje policiji svaki ponedjeljak, a također ne smiju stupiti u kontakt s djevojkom niti ju uhoditi. Ako do toga dođe, odnosno ako se jedna od tih mjera prekrši, sudac istrage može zatražiti njihovo vraćanje u pritvor.

Ostaloj trojici mladića koji se terete za isto kazneno djelo i koji ne idu u srednju školu istražni zatvor produljen je za još 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, te im je određena jamčevina od milijun, 850 i 800 tisuća kuna.

Sva petorica priznala nedjelo

Stravična priča koja je potresla Zadar izašla je na vidjelo 3. studenog kada je policija nakon pet dana istrage privela petoricu mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju.

Djevojka je u potpuno rastrojenom stanju, rastrgane odjeće, došla u policiju s majkom, nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s više muškaraca. Nakon uhićenja, mladići su u policiji sve priznali međusobno optužujući jedan drugog. Djevojka je, navodno, najprije u obližnjem noćnom klubu razgovarala s jednim od mladića koji ju je častio pićem, a zatim s njim izašla izvan lokala. On ju je silovao, te potom pozvao i svoje prijatelje koji su učinili isto.

 Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas