fbpx

INVENTURA Zadar u 2013.

Donosimo kratki pregled najvažnijih događaja koji su obilježili prošlu godinu u Zadru i Zadarskoj županiji.
Četiri godine nakon odlaska iz Vlade Ive Sanadera, navodno zbog osobnih razloga, USKOK-ova ruka Mladena Bajića dohvatila je bivšeg državnog tajnika Ministarstva prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića. Dugogodišnji najbliži suradnik i čovjek od posebnog povjerenja Božidara Kalmete pritvoren je u Remetincu na tri mjeseca pod optužbom za izvlačenje milijuna iz HAC-a u aferi “Remorker”.

Livakovićevo uhićenje javnost je dočekala kao uvertiru za “konačni pad” zadarskoga gradonačelnika, što se ipak nije dogodilo. Kalmeta je tako ušao u zasigurno najteže razdoblje svoje bogate političke karijere, čiji se kraj, unatoč brojnim sekundantima unutar i izvan HDZ-a, još uvijek ne nazire. Parafrazirajući pjesnika, pred Kalmetom je nova godina opasnog življenja u krugovima koji se – stežu.

Gaženica (ni) je stala

Gaženica je – uz KK Zadar? – bila neizostavna tema svih političkih prepucavanja u prošloj godini. Vješto manipulirajući osnovnim činjenicama o novoj trajektnoj luci, Kalmeta je Gaženicu u izbornoj kampanji iskoristio kao sredstvo za lokalpatriotsku homogenizaciju i alat za raspirivanje međuregionalne nesnošljivosti, obećavajući nešto što ne može ispuniti, naprosto zato što Gaženica nije gradski, nego državni projekt!

Gaženica je pritom korištena kao krunski dokaz navodno namjerne marginalizacije Zadra od strane koalicijske Vlade, s ciljem zaustavljanja njegova razvoja u snažni regionalni centar. Gaženica, međutim, ipak ide dalje, a za njom i USKOK kojeg zanimaju dvije stvari: preplaćeni poslovi na izgradnji Kalmetine te pogodovanje “Strabagu” na natječaju za izvođača radova Nove luke Zadar. Te činjenice dodatno udaljavaju Kalmetu od Gaženice, a konačni epilog očekujemo iduće godine, točnije do srpnja, kada bi nova luka napokon trebala primiti prve putnike.

Novo lice Gradskog vijeća

Možda nije najpametniji, možda nije najljepši, ali svakako je najzanimljiviji sastav Gradskog vijeća kojeg je Zadar imao od uvođenja demokracije. Kroničari se slažu da na sjednicama GV-a nikad nije bilo “luđe”, a djelić te osobite živosti gradskih vijećnika vidjeli smo i na zadnjoj sjednici obilježenoj maratonskom razmjenom sočnih uvreda.

Novi impuls blokovskoj podjeli između HDZ-a i SDP-a udarila je Akcija mladih i nezavisna lista Rena Sinovčića, a koristi od toga nemilosrdnog međusobnog razgolićavanja već sada ima cijela sredina. Kako, pitate se. Možda nismo bogatiji za mudre odluke i učene debate, ali jesmo za spoznaju o (pravoj) prirodi zadarske (para)politike.

Mungos, ‘Mali div’ i Trg Petra Zoranića

Gordan Perović Mungos dospio je krvava nosa na naslovnice dnevnih novina kao borac za uvođenje fiskalizacije na tržnice; izgubljena je još jedna godina za pokretanje gospodarske zone Crno; zahvaljujući hotelu “Bastion”, koji je postao njihov član, Zadar je uvršten na mapu prestižne svjetske hotelske grupacije “Relais & Châteaux”; nakon dugo godina Zadar je ugostio jednu veliku likovnu izložbu, onu kipara Ivana Meštrovića; snimljen je prvi u potpunosti zadarski igrani film, “Mali div”, redatelja Igora Goića, po scenariju Branimira Čakića; napokon su okončani radovi na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića, o čijoj će se arhitektonskoj uspješnosti, kao i rješenju za proklizavanje staklenih okana, govoriti još godinama…

Ubojstvo na Bokanjcu i masovno silovanje

Stravično ubojstvo na Bokanjcu i serijsko silovanje maloljetnice na Kolovarama, dva su događaja iz zadarske crne kronike koja su zapanjila cijelu naciju. Način na koji je umno bolesni 20-godišnji sin ubio rođenu majku i baku u obiteljskoj kući ušao je u anale najmonstruoznijih krvnih delikata, dok se strašne posljedice grupnog silovanja 17-godišnjakinje od strane mlađih punoljetnika mogu samo naslućivati. Kako za žrtvu i njezine roditelje, tako i za počinitelje i njihove roditelje.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas