fbpx

Jednog dana vaš automobil će imati solarne panele na krovu

Prosječan vozač korištenjem ovog vozila smanjio bi emisiju stakleničkih plinova za četiri tone godišnje.

Ford je predstavio jedinstvenu izvedbu plug-in hibridnog modela C-MAX Energi koja se ne može napajati samo putem standardne utičnice, nego i sunčeve energije, piše autoholik.net.

Kako bi to bilo moguće, automobil je opremljen solarnim panelima američke tvrtke SunPower koji u jednom danu mogu proizvesti oko 8 kWh električne energije, upravo onoliko koliko je potrebno da se njegove baterije napune do vrha.

Radi što veće iskoristivosti sustava, Ford je uz pomoć Tehničkog sveučilišta iz Atlante razvio i tzv. ‘koncentrator’, odnosno automatiziranu stanicu koja prati položaj sunca te pomoću posebnih leća usmjerava njegove zrake prema kolektorima.

Procjenuje se kako bi prosječan vozač korištenjem ovog vozila smanjio emisiju stakleničkih plinova u atmosferu za četiri tone godišnje, što je ekvivalentno količini koju prosječan američki dom proizvede u četiri mjeseca.

Ford C-MAX Solar Energi za sada je samo koncept, a premijerno će biti izložen na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu (CES) u Las Vegasu nakon čega će biti testiran kako bi se utvrdilo da li je pogodan za serijsku proizvodnju.

Izvor: net.hr