fbpx

NJEMAČKI SUDAC “Perković je dao naredbu”

Njemački sudac koji je vodio postupak u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića kaže da je zločin naručio politički vrh.

Bernd von Heintschel-Heinegg svojedobno je bio glavni sudac na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, na kojemu se vodio proces protiv Krunoslava Pratesa u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića. Na tome je suđenju zaključeno kako je glavni organizator ubojstva bio bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, čije je izručenje u međuvremenu Njemačka zatražila.

U razgovoru za njemački radio Deutsche Welle von Heintschel-Heinegg, koji danas radi kao odvjetnik u bavarskom Straubingu, po prvi se put osvrnuo na proces, koji je u mnogim krugovima bio doživljen kao pionirski pothvat kojim je njemačko pravosuđe započelo s rasvjetljavanjem mnogih nerazjašnjenih ubojstava počinjenih na njemačkom tlu.

Na pitanje kako on doživljava Perkovićevu ulogu odgovorio je da je na kraju sudskog postupka bio uvjeren da je sudionik u ubojstvu. ‘Perković je bio taj koji je dao naredbu i koji je sve imao u svojim rukama. No, Perković nije taj koji je imao neke osobne koristi od ovog ubojstva. Ono je bilo naručeno od samog političkog vrha’, priča nekadašnji sudac.

Govoreći o krunskom svjedoku u tadašnjem postupku, bivšem agentu Udbe Vinku Sindičiću, čiji su kredibilitet mnogi promatrači doveli u pitanje, von Heintschel-Heinegg kaže da je on bio važan svjedok te da se došlo do zaključka kako on govori istinu. Ipak, zbog nekih ‘otvorenih računa’ njegov se kredibilitet, kaže, provjeravao i analizirao.

‘I došli smo do zaključka da su navodi koje je iznio pred sudom ispravni. Ne možete nekoga tko je u nekom drugom slučaju iznosio nekorektne navode automatski potpuno isključiti i polaziti od toga da će uvijek iznositi neistine. Tu morate biti vrlo oprezni. No, usprkos tomu smo njegove navode provjeravali i oni su svi bili potvrđeni i iz drugih izvora’, rekao je von Heintschel-Heinegg za Deutsche Welle .

Na pitanje o navodnom pomanjkanju spremnosti hrvatskih vlasti na suradnju u tadašnjem procesu, bivši sudac navodi da je dio svjedoka iz Hrvatske nakon svjedočenja u domovini doživljavao neugodnosti, a neki su imali i problema na poslu.

‘To je bilo nešto što smo najoštrije osudili i ja sam svoje nezadovoljstvo prenio i europskim institucijama. Tada sam rekao da suradnja s Hrvatskom ne odgovara standardima jedne zemlje koja teži ulasku u Europsku uniju. Što se sada događa ne mogu reći ali tadašnjoj vladi (na čelu s Ivom Sanaderom op.a.) nije bilo stalo do suradnje. Sada sve to pratim iz medija i mislim da već sama činjenica da je Perković priveden nešto znači’, ističe bivši sudac.

Na novinarsko pitanje da procijeni šansu da Perković bude izručen Hrvatskoj, von Heintschel-Heinegg odgovara: ‘Sve ukazuje na to da je hrvatskim vlastima u interesu da se suđenje Perkoviću održi u Hrvatskoj. Druga mogućnost bi bila da se Perkoviću sudi u Njemačkoj i da u slučaju da dođe do okrivljujuće presude kaznu izdrži u Hrvatskoj. No to je u ovom trenutku u drugom planu.’

U konačnici je bivši bavarski sudac iznio gledište zašto nije bilo drugih procesa za druga politička ubojstva, nakon postupka za Đurekovićevo smaknuće.

‘Proces protiv Pratesa je zapravo započeo kao proces u kojem se rasvjetljava ubojstvo jednog hrvatskog emigranta, politički aktivnog i to od strane jugoslavenskih tajnih službi i da se kao takav uklapa u čitavu seriju sličnih ubojstava. No u toku procesa je postajalo sve izvjesnije da se ne radi o klasičnom “uklanjanju” političko-ideoloških neprijatelja, kako je to pokušavala insinuirati Jugoslavija, nego o osobnom obračunu visokorangiranog političara. Mi smo uvjereni da je Đureković ubijen zato što je previše znao što je nekima bilo preopasno’, zaključio je Bernd von Heintschel-Heinegg.

Izvor: Jutarnji list