fbpx

Obvezna uporaba zimske opreme

U „ Narodnim novinama“ broj 145/ 2013 godine, objavljena je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koja je stupila na snagu 06. prosinca 2013.godine.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Navedena odluka odnosi se na autocestu A1 (čvor Maslenica – čvor Lučko), te na državne ceste koje su u nadležnosti PU Zadarske, i to: D27 (Gračac – D. Karin) i D54 (Maslenica – Zaton Obrovački).

Ovim putem upozoravamo sve vozače na dosljednost u poštivanju svih obaveza iz Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, kako bi postigli maksimalnu moguću sigurnost prometovanja u zimskim uvjetima.
U istom cilju policijski službenici PU Zadarske poduzimati će sve ovlasti sukladno ZSPC-a kako bi se ova odluka ispoštovala.

ZDanas