fbpx

Otočni sabor: peticija za razvrstavanje otoka u dvije skupine

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka, ocijenila je da država zanemaruje stanje na otocima te najavila peticiju o uvrštavanju njihova prijedloga o razvrstavanju otoka u dvije kategorije u Nacrt Zakona o regionalnom razvoju.

Udruga je donijela odluku da se ide u potpisivanje peticije u sklopu javne rasprave o Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju, te predlažu da se nadopune članci Zakona o regionalnom razvoju, u kojem se razvrstavaju jedinice područne i lokalne samouprave po indeksu razvijenosti – sa člankom 2. iz Zakona o otocima, u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine, priopćeno je iz Otočnog sabora.

“Otočni sabor pokreće ovu peticiju zbog zanemarivanja stanja na otocima, a posebno temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti, prema kojoj su svi hrvatski otoci razvijeni. Po odluci Vlade RH hrvatski otoci su razvijeni. Žalosno, ali istinito. Otoci ne spadaju pod potpomognuta područja”, navodi, uz ostalo, u priopćenju predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Najavljuje da će o svim pitanjima vezano za razvoj otoka Otočni sabor održati sastanak u Zadru 16. siječnja.

Izvor: Slobodna Dalmacija