fbpx

Pravnici zbog recesije nemaju gdje odraditi vježbenički staž

Već gotovo dvije godine mladi pravnici zbog recesije nemaju gdje odraditi vježbenički staž koji je preduvjet za pravosudni ispit. Odvjetnicima su ukinuti poticaji za vježbenike, a na sudovima se ne primaju na vježbenički staž jer država nema novaca za njihove plaće. Iako Općinski sud u Zadru u sistematizaciji ima pet vježbeničkih mjesta, ta su mjesta prazna, iako je, kaže predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, na snazi Zakon o pravosudnom ispitu i vježbenicima u pravosudnim tijelima.

– Praktički se taj zakon ne provodi već dvije godine i to nije problem samo zadarskog suda nego svih sudova u Hrvatskoj. Upravo zbog toga već duži period vježbenici se ne primaju, što znači da studenti prava završavaju Pravne fakultete i ako žele raditi na sudu, odnosno, ostvariti staž za pravosudni ispit, to u zadnje dvije godine nitko ne može, -revoltiran je Rogić, koji je zbog toga nedavno sam potražio odgovore u Ministarstvu pravosuđa.

– Pokazali su volju da riješe ovaj problem i sada se čeka da se nešto poduzme. Očito je problem novac za plaće vježbenika, ali se radi o šteti za nekoliko generacija koje ne mogu stažirati na sudu i to se prvi put događa, – navodi predsjednik suda dodajući kako je kontradiktorna činjenica da je upravo Ministarstvo pravosuđa Vlade RH dalo suglasnost na aktualno važeći Pravilnik o unutarnjem radu prema kojem bi na zadarskom sudu trebalo raditi pet sudskih vježbenika.

– Vježbenički kadar na ovom sudu je nužan jer se radi o petom po veličini sudu u zemlji, a radni rezultat suda u prvom polugodištu prošle godine je smanjen broj neriješenih predmeta za 2232 spisa, pojašnjava. Dodaje kako je osim sudovima, država zamrznula sredstva i odvjetnicima koji su prije po vježbeniku dobivali poticaj od 31 tisuću kuna. Mladim pravnicima se tamo više ne nude ugovori o radu, a po Statutu Hrvatske odvjetničke komore odvjetnik ne smije sklopiti ugovor o volonterskom radu.

– Svakodnevno mi i ured dolaze mladi pravnici tražeći staž, no mogu im samo ponoviti ono što je i meni rečeno. Spremni su volontirati i raditi za nula kuna, kao što ih trenutačno radi dvadesetak, no to nije rješenje, – kaže Rogić, dok se u Ministarstvu pravosuđa kratko navodi da za sada nisu otvorene mogućnosti raspisivanja natječaja za sudske vježbenike.

Izvor: Slobodna Dalmacija/Zdanas