fbpx

RAZOTKRIVENA TAJNA Velika hollywoodska zvijezda nudila usluge CIA-i u zamjenu za najbolji kokain!

U novoj knjizi Johna Rizza, bivšeg zaposlenika CIA-a, otkrivene su godinama čuvane tajne američke špijunske agencije, a posebno je zanimljiva suradnja CIA-e s hollywoodskim zvijezdama, koja je dosad bila strogo čuvana tajna.

John Rizzo prekršio je zavjet šutnje, pa je javnost zahvaljujući njegovoj knjizi “Company Man: Thirty Years of Controversy and Crisis in the CIA” saznala kako je jedna hollywoodska zvijezda nudila suradnju CIA-i u zamjenu za 50.000 dolara kokaina.

Rizzo u knjizi priznaje da je CIA njegovala poseban odnos sa showbiz industrijom te gradila veze s hollywoodskim producentima, redateljima i filmskim zvijezda.

Veterani filmske industrije vrlo rado pomažu CIA-i na sve načine, tvrdi Rizzo, i to iz dva razloga, zbog iskrenog domoljublja te intrige i uzbuđenje koje im suradnja donosi u život.

S druge strane, njihova moć i međunarodna popularnost bili su od velike važnosti za američku administraciju. Mogli su na taj način doći do mnogih ljudi i lokacija u inozemstvu. Državnici se vole družiti sa filmskim zvijezdama, objasnio je Rizzo.

Jednom je Agenciji pristupila velika filmska zvijeda u to vrijeme i ponudila svoje usluge CIA-i. Besplatno, smatrao je to svojom patriotskom dužnošću, piše u Rizzovoj knjizi.

Ubrzo je saznao kako posrijedi ipak nije bila besplatna usluga.

– Glumac je odbio uzeti bilo kakav novac, ali nam je rekao da želi da mu nabavimo zalihe najbolje kokaina u vrijednosti 50.000 dolara. Čini se da je mislio kako mu CIA može nabaviti vrhunsku robu, piše Rizzo te nastavlja kako je odbio glumčevu ponudu.

No, drugi agent nije htio odustati.

– Znamo kako nabaviti robu, rekao je drugi agent. Nisam htio znati kako, pa sam ponovio svoj odgovor: Ni slučajno, zaboravi, piše Rizzo.

Rizzo je kasnije saznao da je glumac surađivao s CIA-om na jednome projektu, a uvjeravali su ga da je uslugu učinio bespatno.

Izvor: JL