fbpx

Teretni prijevoz prugom ostaje

Nakon oštrih reakcija u Zadru oko prijedloga promjene organizacije rada u Hrvatskim željeznicama i ukidanju 25 radnih mjesta iz HŽ Carga smo dobili dodatno pojašnjenje cijele situacije:

– U HŽ Cargu provodi se reorganizacija i racionalizacija poslovanja koja obuhvaća analizu postojećih kapaciteta i transportnog rada. Tom je analizom utvrđeno da je opseg prijevoza na zadarskom području smanjen budući da je u 2013. u cca 46 vlakova prevezeno 46.500 tona. Sukladno navedenom novom sistematizacijom je predloženo smanjenje broja radnika.

Nacrt prijedloga Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji HŽ Carga upućen je u proceduru savjetovanja. Točan broj radnika koji će biti višak utvrdit će se nakon što Pravilnik stupi na snagu, što se očekuje u prvoj polovici veljače. Uz to, način zbrinjavanja radnika definirat će se nakon što završi kolektivno pregovaranje koje je također u tijeku, a čiji se završetak očekuje krajem siječnja. Napominjemo da će se postupak utvrđivanja i zbrinjavanja viška radnika obavljati prema odredbama Zakona o radu i općih akata HŽ Carga. Poslodavac će svim radnicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom ponuditi zbrinjavanje kroz Željeznički fond u kojemu radnik ima pravo ostati sljedeće tri godine, što znači da im ugovor o radu neće biti otkazan.

Naglašavamo da broj radnika neće utjecati na realizaciju teretnoga željezničkog prijevoza sa zadarskog područja jer će HŽ Cargo nastaviti prevoziti robu i u slučaju povećane prijevozne potražnje, kaže se u pojašnjenju koje nam je poslala glasnogovornica Ivana Čubelić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas