fbpx

Trajekti se sele u Gaženicu – otočani u problemima

Puštanjem prvog srpnja u promet nove trajektne luke u Gaženici brojnim zadarskim otočanima ionako kompliciran život mogao bi se dodatno zakomplicirati, pa čak i poskupjeti. Naime, izmještanje kompletnog trajektnog prometa iz gradskog središta na pet kilometara udaljenu industrijsku periferiju, najvećem broju otočana putovanje do Zadra produljit će u prosjeku za nekih petnaestak minuta.
Pitanja bez odgovora

Duže putovanje logično pretpostavlja i veću cijenu karte, a kada napokon i stignu do Gaženice, otočanima je potreban organizirani putnički prijevoz do poluotoka, koji također treba platiti.

Osim toga, planirano je da se postojećim trajektnim linijama s otoka prema Gaženici pridruži samo jedna nova brodska linija za poluotok, i to na relaciji Zadar-Preko, s čime se otočani zapadnog dijela zadarskog arhipelaga nikako ne mogu složiti.

Da na ova i druga otvorena pitanja otočani ne bi čekali rješenja do sedmog mjeseca, Otočni sabor je odlučio već idućeg tjedna sazvati sastanak sa svim lokalnim i državnim tijelima odgovornim za preseljenje trajektnog prometa u Gaženicu.

– Otočani žele navrijeme znati što ih čeka – kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Na zadnjem sastanku u Gospodarskoj komori između predstavnika Agencije za obalni linijski promet, Gospodarske komore, brodara te predsjednika mjesnih odbora i otočnih općina Zadarske županije, kaže Barić, zatraženo je da se nova brodska linija, osim za Preko, uvede iz za zapadnu stranu Dugog otoka, odnosno mjesto Brbinj, ali konačni dogovor još nije postignut.

– Preseljenjem trajekta u Gaženicu na poluotoku ostaje tzv. bijela flota, putnički brodovi i katamarani.
To u slučaju Dugog otoka, konkretno na zapadnom dijelu otoka, za mjesta Savar, Luka, Brbinj i Božava, znači da će ostati bez brodske veze s poluotokom. Zbog toga tražimo da se uz postojeću trajektnu liniju uvede i dodatna brodska linija iz Brbinja do poluotoka – kaže Barić, koji smatra da bi zbog Gaženice svi brodari trebali provesti reorganizaciju plovnih putova na dobrobit otočana.

– Problem je što će biti i s putničkim terminalom. On se, kao što znate, još nije počeo graditi, a kada se ljudi s trajekta iskrcaju, trebat će se negdje i skloniti dok im ne dođe autobus ili možda bolničko vozilo jer se zna da na otocima živi uglavnom starije stanovništvo koje u Zadar najčešće putuje radi posjeta liječnicima.
Tu je i problem plaćanja prijevoza do grada. Hoće li otočani za to imati subvencije ili će morati posegnuti u svoje ionako sve siromašnije džepove? – pita se Barić podsjećajući da je Agencija za obalni linijski promet ove godine dobila značajno manja sredstva za subvencije.

Linija Zadar-Preko na međunarodnom natječaju

Preseljenjem u Gaženicu, najfrekventnija domaća trajektna linija, ona između Zadra i Preka, dobit će svoj putnički pandan, koja će izravno povezivati poluotok i Preko. Koncesionar za tu novu atraktivnu putničku liniju tražit će se na međunarodnom natječaju koji treba raspisati Agencija za obalni linijski promet. Ime budućeg koncesionara treba biti poznato do početka srpnja, kada će putovanje trajektom do Preka biti nešto duže, odnosno kraće ako do poluotoka budete koristili brodsku liniju.

Izvor: Slobodna Dalmacija