fbpx

UHITILI SU UBOJICE SRPSKOG NOVINARA ĆURUVIJE Likvidiran je 1999. po naredbi Miloševićeve supruge

U Beogradu su u utorak uhićeni Ratko Romić i Milan Radonjić, dvojica iz skupine osumnjičenih za ubojstvo poznatog novinara i vlasnika listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin” Slavka Ćuruvije 1999. godine, objavili su elektronički mediji.

Za 17 sati u srbijanskoj vladi je zakazana izvanredna tiskovna konferencija na kojoj će govoriti prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ministar pravosuđa Nikola Selaković i specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević te predsjednik Povjerenstva za istragu ubojstva novinara Veran Matić.

“Znam da ću biti uhićen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu me uhititi. Branit ću se istinom, jer nisam sudjelovao u tome i to ću dokazati”, rekao je Romić za “Politiku” od utorka, nakon što su pojedini mediji najavili da će biti uhićen kao suučesnik u ubojstvu Ćuruvije, jednog od najotvorenijih oponenata tadašnje vlasti.

Po tvrdnjama beogradskih medija koji su najavili ova uhićenja, ona su uslijedila nakon višegodišnje istrage koja bi uskoro mogla rezultirati optužnicom protiv najmanje četiri osobe, a istražuje se i umiješanost udovice nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mire Marković, koja se u javnosti spominje kao nalogodavac ovog ubojstva.

Slavko Ćuruvija ubijen je u vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 11. travnja 1999. godine, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao.

Istraga nikad nije dovedena do kraja, a višegodišnja inzistiranja novinarskih udruga, nevladinog sektora i brojnih organizacija za ljudska prava da se otkriju ubojice i naručitelji ostala su manje-više u zraku, osim što se kao javna tajna spominjalo da je u ubojstvo umiješana tajna policija, odnosno tadašnja služba državne sigurnosti (DB).

Kao inspirator i naručitelj ubojstva spominjana je Mira Marković, šefica nekadašnje Jugoslovenske levice (JUL), stranke koja je sa socijalistima njezina muža Slobodana Miloševića dominirala u tadašnjoj vlasti.

Za skoro 15 godina, koliko je prošlo od ubojstva, saslušano je stotinjak svjedoka, ali je i dalje nepoznato tko je naredio da 27 agenata DB-a neprekidno prati Ćuruviju u akciji kodnog naziva “Ćuran” i da u njega, pred nevjenčanom suprugom Brankom Prpom, popodne 11. travnja, na pravoslavni Uskrs, ispali 12 metaka.

Prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da “iza ubojstva Slavka Ćuruvije stoji država” i da su “nalogodavci živi”, obećavši da će se uskoro doznati istina i da će, ne bude li tako, on osobno podnijeti ostavku. U vrijeme ubojstva Ćuruvije Vučić je, kao član Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) bio ministar informiranja u koalicijskoj vladi u kojoj su radikali bili s Miloševićevim socijalistima.

Premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom medijskih najava optužnice u slučaju Ćuruvija da je “sve u rukama nadležnih državnih organa” te da je “očigledno da su otkrivene nove informacije koje mogu omogućiti da se istraga završi, da se podignu određene optužnice i da se sankcioniraju oni koji su za to krivi”.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, nastavak istrage podrazumijeva i prikupljanje dokaza o tome je li nekadašnji šef DB Rade Marković naredio ubojstvo Ćuruvije po nalogu Mirjane Marković. Prema dosadašnjim saznanjima, Radomir Marković te visoki dužnosnici DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i egzekutor Miroslav Kurak bit će okrivljeni za ubojstvo Slavka Ćuruvije.

Prema tvrdnjama današnjeg “Blica”, optužnica Specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal o ubojstvu Ćuruvije “već je napisana i narednih dana bit će objelodanjena”.

Marković, kao tadašnji šef DB-a, tereti se da je naredio ubojstvo vlasnika “Dnevnog telegrafa”. Radonjić je navodno kao načelnik beogradskog Centra DB organizirao zločin, dok je tužiteljstvo, prema navodima, utvrdilo da je Romić, u to vrijeme operativac 2. odjela beogradskog centra, bio suučesnik u ubojstvu. Kao ubojicu Ćuruvije tužitelj je označio Kuraka, pripadnika posebne službe osiguranja u DB. Marković je u zatvoru zbog drugih kaznenih djela, a osim Kuraka, koji je u bijegu i za njim je raspisana Interpolova tjeralica, svi ostali su pod nadzorom policije.

 Izvor: JL