fbpx

Umjesto Meštrovićevih, Zadrani donijeli svoja djela

Izložba djela Ivana Meštrovića „Zahvalimo njoj“, koja je u Zadru otvorena u rujnu prošle godine, ovog će mjeseca napustiti Zadar – Meštrovićeve skulpture, reljefi, crteži i litografije u Gradskoj loži ostaju do 20. siječnja, kao i skulptura „Povijest Hrvata“ postavljena na zadarskom Narodnom trgu.

Izložbu je vidjelo više od sedam tisuća posjetitelja, što je rekordan broj u odnosu na izložbe koje se priređuju u Zadru, a tijekom četiri mjeseca izložba je bila popraćena brojnim radionicama i predavanjima. Izostala je jedino organizacija „Izložbe u izložbi“, na kojoj su trebala biti izložena Meštrovićeva djela u vlasništvu Zadrana.

– Uputili smo poziv građanima koji posjeduju neki rad Ivana Meštrovića da ga donesu u Gradsku ložu, u kojoj smo planirali prirediti jednodnevnu izložbu tih radova. Građani su mogli donijeti crtež, reljef, čak i pismo, bilo koji artefakt koji je u vezi s kiparom Meštrovićem, te bi o svom primjerku dobili i stručno mišljenje. Posebno je naglašeno da donosioci Meštrovićevih djela mogu ostati anonimni. Ipak, Zadrani nam nisu donijeli radove. Ili ne žele, ili ih nemaju – kaže voditeljica zadarske Galerije umjetnina zadarskog Narodnog muzeja Ljubica Srhoj-Čerina.
Predavanja o autorskim pravima

Na poziv Narodnog muzeja odazvalo se tek pet osoba, no oni nisu donijeli Meštrovićeve radove, već svoje radove na temu Meštrovićevih djela. Tu su se našle skulpture, reljefi i fotografije, no kako se nije radilo o Meštrovićevim djelima, već o radovima samoukih umjetnika, Narodni muzej nije organizirao „Izložbu u izložbi“.

– Ne znam koji je razlog da Zadrani nisu donijeli Meštrovićeva djela. Samo je jedan građanin donio brončani Meštrovićev odljev, no ustanovilo se da taj odljev ipak nije rad Ivana Meštrovića – kaže Ljubica Srhoj-Čerina.

Tako je propala dobra ideja Narodnog muzeja o organizaciji „Izložbe u izložbi“, na kojoj su trebala biti izložena i dva Meštrovićeva odljeva u vlasništvu Galerije umjetnina. „Izložba u izložbi“ trebala je biti popraćena i predavanjem o autorskim pravima, koja su osobito aktualna kada su u pitanju kiparska djela i broj njihovih odljeva.

„Zahvalimo njoj“ jedna je od najznačajnijih izložbi koje je zadarski Narodni muzej priredio, na kojoj su predstavljena djela Ivana Meštrovića nastala u razdoblju od 1905. do 1947. godine, sva tematski posvećena majci.

Izvor: SD