fbpx

Uprava zakupca “Agro Like” zove u pomoć policiju

To pismo u cijelosti je netočno, potpisi ispod njega su plagijat, a slučaj ćemo prijaviti policiji kako bi se doznalo tko stoji iza ove podvale – komentirao je jučer pismo koje je poslala, navodno, skupina radnika Regionalne veletržnice Benkovac u stečaju javnosti i Hrvatskoj banki za obnovu i razvoj, Ante Klarin, opunomoćenik direktora poduzeća “Agro Lika” iz Zadra, koje je od lipnja prošle godine u zakupu pogona Veletržnice.

U pismu, koje je stiglo i u redakciju “Slobodne”, autor teško optužuje “Agro Liku” za neisplate razlike u plaćama radnika za više mjeseci prošle godine, zatim navodno česta isključenja struje zbog neplaćenih računa, mogućnost gubitka posla za 15 zaposlenih zbog neplaćanja najamnine, te zbog svega traže otkaz ugovora o zakupu.

Propali projekt

Da je istina ono što u pismu piše, benkovačka Veletržnica došla bi u prvi plan s novom aferom, koje je inače prate gotovo svih poslijeratnih godina.

Tvrtka koja je prije Domovinskog rata odlično poslovala jer je bila opremljena rashladnim i skladišnim prostorima, sušionicom mesa, a nekad je i tadašnji “Agroprodukt” tu imao otkupni centar poljoprivrednih proizvoda, nakon rata jednostavno nije imalo sreće.

Devastirana u ratu i nakon njega, ostala je u državnom vlasništvu, a početkom prošlog desetljeća pokušalo se obnoviti je, kad se ponovno investiralo u postojeće pogone u sklopu propalog projekta hrvatskih veletržnica.

Na direktorsko mjesto sjeo je svima poznati Emil Stolić, koji je poslije zbog malverzacija završio na sudu, a Veletržnica je gomilala dugove koji su lani dostigli 50 milijuna kuna, i to uglavnom prema državi.

Agencija za upravljanje državnom imovinom dala je lani u zakup pogone Veletržnice jer je bilo jasno da poduzeće u stečaju i s velikim dugovima nitko ne želi kupiti.

Otkupni centar

U zakup je ušla tvrtka “Agro Lika”, braće Ernesta i Ante Klarina, koji su u Zadru poznati kao vlasnici većeg i poznatijeg poduzeća “Grafotehna”.

Ante Klarin kaže da su do sada u postojeće pogone uložili već milijun kuna te da je posao sa sladištenjem u rashladnim pogonima krenuo dobro. U postojećim hladnjačama sada se skladište “Podravkina” riba i drugi proizvodi, “Ledova” smrznuta hrana, riba za stankovačku “Ostreu”, a rade i s nizom drugih poduzeća.

Osposobljena je pršutana, iako ove godine još nije počela s radom, a Klarin tvrdi da im nije cilj postati puko servisno skladište, pogotovo ne za ribu, nego da žele uspostaviti otkupni centar poljoprivrednih proizvoda za jedan poznati trgovački lanac.

– Zato nam ovakva podvaljena i neistinita pisma mogu nanijeti štetu, a tek smo krenuli u ozbiljan posao. Podvalu je smislilo nekoliko radnika, njih dvoje-troje, kojima ne odgovara to što nakon niza godina moraju početi nešto raditi. Potpise drugih radnika jednostavno su kopirali s drugog dokumenta i zalijepili ih na pismo koje ste dobili kao kopiju. Zbog toga ćemo slučaj predati policiji – kazao je Klarin.

Hladnjače kupila ‘Ostrea’

Na prodajnom ročištu koje je u utorak održano na Općinskom sudu u Benkovcu prostor hladnjače Regionalne veletržnice Benkovac u stečaju prodan je tvrtki “Ostrea” iz Stankovaca, u vlasništvu Nevena Badurine, za 3,5 milijuna kuna. Prodaja je pokrenuta mimo stečaja Veletržnice, na zahtjev HZZO-a i drugih vjerovnika.

– Mi i sada u tim hladnjačama držimo ribu, a potrebna nam je za redovitu opskrbu tržišta našim proizvodima – kaže Badurina.

 Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas