fbpx

Upravni sud istražuje Šegonovo pogodovanje Jutarnjem!

“Odobrava se produženje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za društvo Europapress Holding”, stoji u dokumentu Ministarstva financija koje potpisuje Branko Šegon predsjednik Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija. U dokumentu koji je jutros objavljen na službenim stranicama FINE stoji kako je Ninoslav Pavić za spašavanje svog medijskog carstva dobio dodatnih 30 dana, a rok počinje teći od danas, 28 siječnja.

Podsjetimo, kako je prvotni rok za predstečajnu nagodbu istekao još 28. studenog prošle godine, a predstečajna nagodba je otvorena 31. srpnja prošle godine. Pavić i dalje tvrdi kako se u njegovom slučaju radi o “složenom procesu” koji prelazi uobičajene okvire postupka predstečajne nagodbe. Riječ je posljednjem produženju roka za Predstečajnu nagodbu, a već prije produljenje predstečajne nagodbe dobile su firme EPH media, 4 media EPH, EPH Magazini i Media Nexus.

Isto tako Upravna inspekcija Ministarstva uprave Arsena Bauka kao i Upravni sud zaprimili su podnesak Hrvoja Šimića u kojem se prigovara na postupanje Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija u postupku predstečajne nagodbe nad dužnikom Europapress holding d.o.o.. Naime, Šimić tvrdi kako Savjetodavno vijeće nije bilo ovlašteno odobriti produljenje roka u postupku predstečajne nagodbe budući da isti nije okončan pred FINA-om u roku od 120 dana. Šimić smatra kako Šegon nije mogao donijeti odluku o produženju roku nakon datuma do kojeg je Predstečajna nagodba trebala biti okončana.

Šegonovo odobrenje potpisano je 2. prosinca prošle godine, a predstečajna je trebala biti okončana 28. studenog. Fina je zaprimila to odobrenje tek 6. prosinca.

Ministarstvo uprave tvrdi kako nije nadležno za ovaj slučaj već Upravni sud kojem je također odaslan prigovor, no tvrde i kako će u okviru svojih ovlasti zatražiti izvješće Ministarstva financija i Fine.

“Iz navedenog proizlazi da se radi o provođenju nadzora nad primjenom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za koji Upravna inspekcija nema ovlasti. Napominjemo da je o istoj stvari podnositelj podneska pokrenuo upravni spor pred Upravnim sudom u Zagrebu te će o predmetu odlučivati sud”, rekli su za Index iz Ministarstva uprave.

Ukupne obveze EPH izdanja iznose 1,78 milijardi kuna, a veliki dio tog novca predstavljaju jamstva tvrtke kćeri za kredite EPH. Samo bankama među kojima je i HBOR, Pavićeva izdanja duguju 416,25 milijuna kuna. Za vrijeme dok traje Predstečajna nagodba ovo medijsko carstvo ne mora se brinuti za stare dugove koje nisu obvezni plaćati pa je jasno zašto se ide na maksimalno produženje roka za Predstečajnu nagodbu.

Izdanja EPH trenutno se bave obranom Šegona u Aferi Pomoćnik, a nepotpisanim smiješnim pamfletima obračunavaju se s onima koji negativno pišu o njihovim zaštitnicima ministru Slavku Liniću i njegovom pomoćniku Šegonu.

Izvor: Index.hr