fbpx

Uvođenjem energetskog certifikata povučeno je čak 50.000 oglasa

Uvođenje energetskog certifikata kao obveznog dokumenta u prodaji i iznajmljivanju nekretnina odmah je na početku godine uzdrmalo tržište nekretnina. Prema nekim medijskim izjavama, s portala za oglašavanje nekretnina povučeno je čak 50.000 oglasa, dok je u međuvremenu 30 agencija zbog krize zatvorilo svoja vrata. Iako je ta zakonska obveza na snazi još od 2012. dodatnu nervozu proizvela je činjenica da se početkom ove godine primjenjuju kaznene odredbe.

Podsjetimo, zakonom je propisao da se u oglasima za prodaju ili iznajmljivanje nekretnina mora navesti i energetski certifikat. To se, kažu u Ministarstvu graditeljstva RH, odnosi i na medije u kojima se nekretnine oglašavaju, što je sve posljedica prihvaćanja Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i vijeća iz svibnja 2010. Izuzeci su zgrade koje se koriste u vjerske svrhe, samostojeće zgrade korisne površine manje od 50 m2 i sl. Za oglašivače koji oglašavaju nekretnine bez energetskog certifikata kazna može iznositi i do 30 tisuća kuna. Sve to je ogorčilo mnoge posrednike u kupoprodaji nekretnina.

Nikica Begonja, predsjednik Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretninama Zadarske županije, kaže kao je to još jedan u nizu preuzetih EU-propisa koji nije usklađen s hrvatskom stvarnošću, a može imati nesagledive posljedice. Tome u prilog ide i drastičan pad oglašavanja na najvećim oglašivačkim portalima u državi.

– Zakon je na snazi od 2012. i svima je jasno da ga se mora poštivati. No bojim se da će se dogoditi ista stvar kad je donesen zakon koji je propisao da nitko bez građevinske dozvole ne može dobiti vlasništvo nad kućom, a time i registraciju potrebnu za iznajmljivačku djelatnost u turizmu. Kad se vidjelo koje probleme je taj zakon donio, nakon mjesec dana se ukinuo. Mi smo energetski certifikat do sada rješavali u vremenu između potpisivanja predugovora i zaključivanja kupnje. Kad bi stranka potpisala predugovor o kupnji, agencija bi angažirala arhitektonsku tvrtku za izradu certifkata. Do zaključenja kupnje nekretnine, obično u roku od mjesec dana, stranka bi imala potreban certifikat. No sad dolazimo u situaciju da, teoretski, klijent može odustati od kupnje, ali mi svejedno moramo platiti certificiranje nekretnine u prometu, rekao nam je Nikica Begonja.

Izvor: Zadarski list/ZDanas