fbpx

Zadar pred svojim navijačima poražen od Budućnosti

U 15. kolu ABA lige košarkaši Zadra pred svojim su navijačima poraženi od Budućnosti, te su ostali na pretposljednjem mjestu, sa samo jednom pobjedom više od Širokog, koji je jučer na Pecari poražen od Radničkog. Momčad Hrvoja Vlašića porazom je otvorila prvi mjesec u novoj godini u kojem ima još tri teška regionalna ispita, gostovanje kod Cedevite, domaći ogled s Partizanom i dvoboj s Mega Vizurom u Smederevu.

Posljednja zadarska nada propala je minutu i pol prije kraja, pri rezultatu 55:60, kada je Toni Dijan u kontranapadu pod prekršajem promašio polaganje. Zadar se mogao koš-faulom vratiti na samo minus dva, ali je Dijan promašio oba penala, da bi Šehović na drugoj strani tricom stavio točku na “i”, 55:63.

Zadar je prvi poveo i došao do +5, 9:4, zahvaljujući Sobinu, Šutalu i Lawrenceu. Budućnost je, međutim, imala vrlo raspoloženog centra Colemana, koji je zadavao mnogo problema Zadranima u reketu. Zabio je deset od prvih 16 poena svoje momčadi, a dva Popovića, Aleksa i Marko, pogodili su trice.

Kod 16:16, Zadar je stao i gosti su do kraja prve dionice otišli na +6. Pritom je publika u više navrata glasno negodovala na neke odluke sudačkog trojca, prije svega Slovenca Javora. Prostran i Davis (prvi koš u dresu Zadra) približili su domaće na minus dva, ali samo nakratko. Uslijedila je serija Podgoričana 9-1, zaključno s tricom Šehovića za prvu dvoznamnekastu razliku, 21:31.

No, završnica prvog poluvremena pripala je Bennetu Davisu, koji je odradio odličnu dionicu u oba smjera. Nakon njegove prve trice bilo je samo -3, 30:33, a Prostran je promašio dva šuta za moguće izjednačenje, odnosno približavanje. Davis se istaknuo i obrambenim akcijama, posebno blokadom Alekse Popovića, ali je ovaj potom vezao četiri poena za 30:37. Nakon drugog uzastopnog pogotka, kada je samo pokupio loptu ispod koša i lagano poentirao, Vlašić je pozvao minutu odmora. U posljednjoj minuti Davis je u visokom luku pogodio još jednu tricu pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 33:37.

U trećoj četvrtini razigrao se Marko Šutalo. Vezao je dvije trice i dva slobodna bacanja za preokret, 42:41 u 26. minuti. Zadrani su igrali odličnu obranu, a Podgoričani promašivali i ono što inače pogađaju pa su u deset minuta postigli samo osam poena. No, Dijan (2-4) i Ramljak (1-2) gađali su 50 posto s penala pa je uoči posljednje dionice bilo samo +2, 47:45. Domaći su, koševima Dijana, Šutala i Sobina vodili još nekoliko minuta (53:51), ali su uvijek imali odgovor na suprotnoj strani. Onda su Subotić (koš-faul) i Vitkovac (šest uzastopnih poena) napravili seriju 9-0 za 53:60 i utakmica je prelomljena. Sobin je košem za -5 vratio tračak nade, ali Budućnost je preiskusna i kvalitetna momčad da bi ispustila takvu prednost.

– Čestitam Budućnosti na zasluženoj pobjedi. Pokušali smo na sve načine, međutim presudila je njihova agresija i naša jako loša organizacija igre. Presudna su bila tri skoka u napadu zaredom u završnici. Treća četvrtina je bila dobra i pokazala put kako trebamo igrati, ali polovinom posljednje četvrtine smo izgubili ritam. Usporili smo i Budućnost je to znala iskoristiti – rekao je Hrvoje Vlašić.

ZADAR – BUDUĆNOST 57:64

(16:22, 17:15, 14:8, 10:19)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 3000. Suci: Javor, Majkič (Slovenija) i Jovanić (BiH).

ZADAR: Bašić, Kraljević, Lawrence 6, Perić, Sobin 13, Đugum, Ramljak 1, Davis 11, Batur 2, Dijan 6, Prostran 4, Šutalo 14. Trener: Hrvoje Vlašić.

BUDUĆNOST: Šehović 13, Mihailović 1, M. Popović 5, Subotić 5, Komatina 1, Mugoša, Vitkovac 6, Protić 4, A. Popović 11, Akindele 4, Ivanović 4, Coleman 10. Trener: Igor Jovović.

Izvor: Zadarski list/ZDanas