fbpx

Zadar započeo elektroničku legalizaciju bespravnih objekata

Referenti županijskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, zaposleni na poslovima legalizacije bespravnih objekata, dosad su izdali oko 200 elektroničkih rješenja o izvedenom stanju. Informatički program za izdavanje e-rješenja po uputama Upravnog odjela izradila je varaždinska tvrtka “Abit”, čime je Zadar krenuo prema elektroničkom izdavanju i svih ostalih dokumenata prostornog uređenja i gradnje, ali će za dovršetak tog procesa morati čekati rješenja koja priprema nadležno ministarstvo.

– Otkako smo se uselili u unajmljeni prostor na Putu Murvice, rješenja o izvedenom stanju izdajemo samo u elektroničkom obliku, čime se posao znatno olakšava i ubrzava. To je u osnovi dokument o legalizaciji objekta te je njime, pod uvjetom da je riješena parcelacija i sređeno vlasništvo, omogućen upis u zemljišne knjige – kaže pročelnik Željko Letinić, koji se nada da će ubrzo na internetu biti moguć i grafički uvid u stanje u prostoru.

Za to će ipak trebati vremena jer bi taj posao trebalo odraditi Ministarstvo graditeljstva, a zamišljeno je da građanima i investitorima jednim klikom miša grafički postane vidljivo je li neki prostor obuhvaćen prostornim planovima, nalazi li se u građevinskom području i postoje li građevinske dozvole za svaki pojedinačni objekt. Pročelnik Letinić smatra da bi taj informatički sustav trebao biti na raspolaganju ne samo upravnim odjelima za graditeljstvo, nego i sudovima i katastarskim uredima.

Novim Zakonom o graditeljstvu, koji je na snazi od početka godine, Ministarstvo je najavilo da će do kraja ove godine biti pokrenuto izdavanje elektroničkih lokacijskih i građevinskih dozvola, a u Zadru su tu ideju nadogradili izdavanjem e-rješenja o izvedenom stanju. Unatoč različitim interpretacijama brojeva o riješenim zahtjevima za legalizaciju, Letinić je zadovoljan učinkom svojih ljudi.
Iznad prosjeka

– Trenutno smo na 12,5 posto riješenih predmeta, čime smo još uvijek iznad prosjeka u Hrvatskoj. Istina, spominjalo se u medijima da postoje i upravni odjeli s 20 posto riješenih predmeta, ali zaboravlja se da su oni imali samo oko 7000 zahtjeva. Po broju riješenih predmeta Zadar je uz Split, u vrhu u cijeloj zemlji. Do danas smo riješili 6725 zahtjeva za legalizaciju iako smo imali mali zastoj zbog primanja novih zaposlenika, te njihove obuke i preseljenja u nove prostore. Oni su sada počeli samostalno raditi na legalizaciji, a brojka koju sam spomenuo ostvarena je prije njihova primanja na posao, pa mislim da ćemo zadržati taj trend uspješnosti u rješavanju zahtjeva za legalizaciju – uvjeren je Letinić.

Zbog pojačanog rada na legalizaciji, tvrdi dalje županijski pročelnik, nema zaostataka u izdavanju građevinskih dozvola za novu gradnju jer je na tim poslovima ostao isti broj ljudi, a nije isključeno da i u tom segmentu bude novog zapošljavanja.

PREDRAG OPAČIĆ

Obnovljene kuće – na čekanju?

Nasuprot očekivanjima, novi Zakon o gradnji nije do kraja razriješio način i uvjete upisa u zemljišne knjige brojnih kuća koje s
prošle kroz program državne obnove. Ostalo je nejasno koju dokumentaciju za upis u zemljišne knjige moraju imati vlasnici obnovljenih kuća na koje se nije odnosio Zakon o legalizaciji. Među tim je nejasnoćama svakako i ta što nije precizirano tko će, kakvom procedurom i o čijem trošku provjeravati jesu li oštećene i srušene kuće zaista obnovljene prema projektima obnove ili su nadograđivane.

Zbog toga se na terenu očekuju nove upute i uredbe iz Ministarstva kojima će ovaj upravni postupak biti detaljno razrađen i preciziran, a u Zadru se smatra kako bi posao upisa obnovljenih kuća u zemljišne knjige bio definitivno riješen kada bi se automatski legaliziralo i upisalo sve kuće obuhvaćene programom državne obnove bez obzira na to jesu li izišle iz gabarita predviđenih projektima obnove. No, odluku o tome donijet će Ministarstvo graditeljstva, vjerojatno na temelju iskustava s terena.

Izvor: SD/Zdanas