fbpx

ZADARSKI HOROR: Potpisivanje peticije se nastavlja, građani žele silovatelje vratiti u zatvor

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu Županijskog državnog odvjetništva na puštanje na slobodu dvojice maloljetnika optuženih za serijsko silovanje 17-godišnje zadarske maturantice. Kako nam je potvrdio županijski državni odvjetnik Ivan Galović, žalba je odbijena jer je utvrđeno da je sudac istrage donio zakonitu odluku, te da nije postojala zakonska osnova za produžetak njihova boravka u pritvoru.

– Kako je riječ o maloljetnicima u dobi od 16 i 17 godina, utvrđeno je da mjere opreza koje su im izrečene nakon izlaska iz pritvora zakonski pokrivaju njihov boravak na slobodi. Ako se jedna od tih mjera prekrši, oni se automatizmom vraćaju u pritvor – kazao je Galović.

Nije htio, međutim, kazati zbog čega je odvjetništvo podnijelo žalbu na puštanje maloljetnika iz pritvora rekavši kako ne smije komentirati predmete koji su u tijeku.

Nakon njihova izlaska iz dvomjesečnog pritvora, sudac istrage Boris Radman odredio im je zabranu približavanja 17-godišnjakinji na manje od 200 metara, zabranu kontaktiranja i uhođenja djevojke, te javljanje policiji svaki ponedjeljak.

Prema neslužbenim informacijama iz policije, maloljetnici dosad nisu prekršili određene mjere zabrane, te su se ovih dana i vratili u školske klupe gdje se, kako nam kažu djelatnici škole, zasad primjereno ponašaju.

Potpisivanje se nastavlja

Njihov povratak na slobodu izazvao je negodovanje u javnosti, pa je na internetu odmah krenulo i potpisivanje peticije kojom se traži njihovo vraćanje u pritvor. Na web stranici “Avaaz.org“ pokrenuta je peticija “Povratak 2 silovatelja maloljetnika u zatvor: pozivamo vas da skupimo 200.000 potpisa da silovatelji idu u zatvor“.

Dosad je prikupljeno je 486 potpisa, a potpisivanje i dalje traje.

Stravična priča koja je potresla Zadar izišla je na vidjelo 3. studenog kada je policija nakon pet dana istrage privela petoricu mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju.

Djevojka je u potpuno rastrojenom stanju rastrgane odjeće došla u policiju s majkom nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s više muškaraca. Nakon uhićenja mladići su u policiji sve priznali međusobno optužujući jedan drugog.

– Fascinira me činjenica da ti dečki mogu pogledati svoj odraz u ogledalu, a o tome koliko mi je fascinantno da i idu feštati neću niti pričati – jedan je od brojnih komentara koji su osvanuli na društvenim mrežama nakon što se Zadrom proširila informacija da su prijatelji optuženih maloljetnika nakon njihova izlaska na slobodu u mjestu gdje žive organizirali tulum dobrodošlice.

Ostaloj trojici mladića koje se tereti za isto kazneno djelo i koji ne idu u srednju školu, istražni zatvor je produljen za još 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, te im je određena jamčevina od milijun, 850 i 800 tisuća kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas