fbpx

AKCIJA MLADIH: Izgradnjom centra nećemo gospodariti otpadom, nego manipulirati smećem!

Akcije mladih Zadar u prioćenju za javnost iznimno se protivi centru za odlaganje otpadom u Biljanima Donjim te smatra da isto služi samo za manipulaciju.

Prvi razlog:

U krugu od deset kilometara od centra neće se moći dobiti eko markica za ekološku proizvodnju!

Kako je valjda svima jasno da se na europskom tržištu nećemo moći plasirati kvantitetom (količinom) nego kvalitetom, a da bi proizvod bio kvalitetan mora imati uvjete za ekološku proizvodnju. U krugu 10 km se nalaze sljedeća naselja Zemunik Gornji, Zemunik Donji, Poličnik, Škabrnja, Suhovare, Nadin. Želimo li stvarno unaprijed osuditi ova mjesta na propast dopuštajući gradnju ekološke bombe u blizini njihovih polja, ako znamo da su ta polja i ti ljudi svojim trudom nekad hranili cijelu bivšu državu.

Drugi razlog:

Područje oko centra je bogato pitkom vodom!

Zamislite da u Saudijskoj Arabiji netko želi graditi nešto što bi moglo onečistiti naftna polja, vrlo vjerojatno bi bio proglašen državnim izdajnikom i po hitnom postupku izveden pred streljački vod. U neposrednoj blizini centra je izvor Oko i Golubinka koja opskrbljuje pitkom vodom Grad Zadar i okolicu. Voda je naša nafta i dužni smo je čuvati za buduće generacije kad su nam već sve ostalo opljačkale i rasprodale razne političke grupacije iz kojih i dolaze dotični „ekolozi”.

Treći razlog:

Izgradnjom centra nećemo gospodariti otpadom, nego manipulirati smećem!

Cijeli projekt je zamišljen da od otpada koji je sirovina i ima svoju cijenu radimo smeće koje je bezvrijedno i zakopavamo ga u zemlju kao što barbari godinama rade Diklu. Samo iz tog razloga smo pozvali prof.dr.sc. Uršića vrhunskog ekološkog stručnjaka kako bi „vikend ekolozima” objasnio da će ovim načinom dugoročno zagaditi cijele Ravne Kotare, naime on se zalaže za primarnu selekciju i njegov projekt može doći do 100% iskoristivosti dok je max. Iskoristivosti centra 22%.

Mišljenja smo da se suprotno poučku hdzove politike smeće ispred svoje kuće ne rješava tako da se odnosi drugome pred kuću. Ovako nešto gnjusno može proizići samo iz hdzove maloumne kuhinje. Dotični potpisnici povelje su sukrivci za ovakvo stanje na Diklu jer su godinama obmanjivali narod kako će njihova partija riješiti odlagalište na Diklu, a nisu napravili ništa i sad prebacuju krivnju na naš Mladi Aktivistički Pokret. Što to znači Mladi Aktivistički Pokret pokazati ćemo političkim performansom na odlagalištu Diklo sljedeći tjedan.

Akcija Mladih Zadar

 ZDanas