fbpx

Bibinjac pod istragom FIFA-e: Želim da se što prije otkrije falsifikator jer ja to nisam!

Nikad se ne zna gdje vrag spava, uvjerio se, nažalost, u tu staru narodnu poslovicu i Domagoj Lisica nogometni “ scout” iz Bibinja, kojeg se, kako tvrdi, “uvaljalo” u jednu ružnu priču.Naime, u jednom pokušaju da se iskaže kao dobar poznavatelj mladih igrača diljem Europe, slavnom Tottenhamu je ponudio dvadesetdvogodišnjeg Lucu Castaignosu, napadača koji je karijeru počeo graditi u Nizozemskoj, u Twenteu. Ali je “budno oko” Spursa, u zadnji čas, praktički u trenutku kad se trebao realizirati angažman mladog igrača, uočilo da nešto “ smrdi” i provjerom su došli do zaključka da je krivotvoren mandat.

– Riječ je o dokumentu kojim agent koji vodi brigu o igraču ukazuje povjerenje nekoj agenciji da ga se može zastupati u realizaciji nekog transfera. Ali je bitno naglasiti da se mora imati licencija izdana od FIFA-e. U mojem predmetu, prvi je reagirao Danny Budimir iz Chicaga, poslao mi je e-mailom mandat u kojem su bili sadržani svi potrebni podaci i pečat Twentea i potpis njihova predsjednika. Na njemu je uz Budimirovo ime, koji vodi uglednu i dobro uhodanu agenciju ‘Golden Goal Sports & Maeketing’ sa sjedištem u Americi, bilo upisano ime agenta Karima el Atmanija i moje ime kao svojevrsnog posrednika.
Puno krokodila

Ništa nije upućivalo na bilo kakve makinacije ili krivotvorinu, pa sam isti poslao u Tottenham izravno njihovu predsjedniku Danielu Levyu, kojeg osobno poznajem, jednako kao i njegovu “desnu ruku” Alana Dixona, računajući kako sam na putu realizacije jednog opipljivog posla – priča Lisica.

U svijetu nogometnih menadžera, previše je “ krokodila” željnih, plijena, odnosno slave i novca bez imalo muke. Nerijetko se zna dogoditi da klubovi izvrše isplatu ugovorenog postotka koji ide na račun agenta ili agencije i tek onda otkriju kako je riječ o prijevari. Na sličan način je čini se i nastao ‘slučaj’ u kojem se našao i Lisica.
– Nisam želio da me se nakon okončanja posla izostavi, pa sam tražio da bude pisani trag kad se utvrđuje podjela dobiti.

Za mene je bilo posve normalno postupiti na takav način, odnosno, uloženi trud se mora nekako zaštititi radi kasnije naplate. Da sam mislio bilo što muljati, onda sigurno ne bih inzistirao na tome da i moje ime “osvane” na mandatu – kaže Lisica.

Domagoj je nogometnu školu započeo u Zadru, odakle je otišao u Hajduk i bio član tamošnje juniorske momčadi, zatim je igrao u drugoligaškom Zadru, neko vrijeme u Mosoru, te brojnim trećeligaškim klubovima sa zadarskoga područja. Kao suradnik u posredovanju s igračima, izgleda, nije ni slutio što se iza brda valja…
– Uslijedio je telefonski poziv iz Londona i u razgovoru mi je rečeno kako je mandat koji sam im poslao falsifikat. Nije mi bilo nimalo ugodno, jer u ljudima iz Tottenhama vidim istinske prijatelje.

Nisam imao što drugo nego poslati e-mail s isprikom, naglasivši pritom da stojim na raspolaganju kako njima u klubu, tako i svim organima koji vode postupak utvrđivanja tko je taj famozni falsifikator. Znači mogu me nazvati iz FIFA-e, ili Nogometnog saveza Nizozemske, ili Twentea.
Čist obraz

Nemam nikakvog razloga skrivati se od bilo koga. Zar bih se upuštao u bilo kakve nečasne radnje kad mi je cilj dodatno izgraditi dobar status u očima ljudi koji vode europske klubove. Ne poznajem samo čelništvo Tottenhama, nego je riječ i o drugim slavnim klubovima, trenerima i igračima.
Neću se ostaviti dok god ne doznam tko stoji iza cijele priče, pa sam 24 sata na raspolaganju svima koji traže pravu istinu – veli Domagoj.

Nikakav službeni poziv istražitelja nije stigao na Domagojevu kućnu adresu, ali stalno ističe kako je radi potrebe skidanja ljage s njegova imena uvijek spreman na suradnju.

– Želim čistoga obraza dolaziti pred ljude koji i dalje imaju povjerenja u moj “scouting”, voljni su me imati kao suradnika koji očito poznaje svoj posao, jer da nije tako zašto bi me u Tottenhamu doživljavali kao prijatelja. Meni je posebice drago što su mi upravo oni rekli da je za njih slučaj završen i da su uvjereni da s moje strane nije bilo nikakvih nečasnih namjera. Uvijek radim u dobroj vjeri i jednostavno ne mogu vjerovati da mi netko želi smjestiti ono što ni u snu nisam spreman napraviti. – poručuje Lisica.

Od nogometa i posla koji je započeo, Domagoj neće odustati. Trenutno vodi mlađe uzraste u NK Bibinje, i želja mu je da se što prije otkrije falsifikator.U svemu očekuje potporu menadžera Budimira, koji se također odmah stavio u službu nadležnih tijela s ciljem da se okolnosti nastale u vezi s nimalo ugodnom “sagom” otpetljaju do kraja.

Luku Modrića znam od malih nogu

– Više od dvadeset godina poznajem Luku Modrića, svojedobno zvijezdu Tottenhama koji nema apsolutne nikakve veze s ovom pričom. Onoga trenutka kad sam pokucao na vrata Tottenhama, među prvima mi je prišao Luka ponudio ruku pomoći i od srca mu hvala. Malo je takvih koji dođu u prigodu biti netko i nešto da će priskočiti, skloniji su zaboraviti stara prijateljstva i okrenuti leđa. Luka nije takav i veliko mu i od srca hvala za sve u čemu mi je pomogao. Želim istaknuti da sam sve ostalo na putu “scauta” na glasu napravio isključivo svojim znanjem i to ću dodatno potvrditi kroz daljnji rad – ističe Lisica.

Budimir: Priča je završena

Danny Budimir iz Chicaga, vlasnik agencije “ Golden Goal Sports & Maeketing”, odgovorio nam je na nekoliko pitanja.

– Jeste li u svojoj bogatoj praksi imali sličan slučaj?
– Imao sam slučajeva kada su mu agenti slali lažne mandate od igrača, ali nikada prije od kluba. Da bismo izbjegli neugodne situacije s lažnim mandatima, uveli smo praksu da uz mandat obavezno tražimo kopiju putovnice, potpisanu od igrača te onda usporedimo potpise na putovnici i na mandatu. Međutim, kada je klub u pitanju teže je utvrditi da je mandat lažiran.
– Očito niste sumnjali da se tako nešto može dogoditi?
– U ovome poslu svašta se događa i čovjek treba uvijek biti na oprezu. Nadalje, nisam mogao provjeriti, jer to nije normalna praksa. U transfere zna biti upleteno puno agenata i neozbiljno bi bilo od agenata zvati klubove i igrače i provjeravati vjerodostojnost svakog mandata.
– Jesu li vas kontaktirali iz FIFA-e?
– Ja sam kontaktirao FIFA-u i dao sam im sve informacije koje sam imao. Na njima je sada da otkriju podrijetlo lažnog mandata, i nadam se da će osoba koja ga je krivotvorila snositi posljedice.
– Kako mislite da će završiti ova neugodna priča?
– Za mene je ova priča završena, jer ova priča nije trebala ni početi.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas