fbpx

Bosna i Hercegovina ne odustaje! Od 12 sati svi su na ulicama protiv lopova na vlasti!

Građani Bosne i Hercegovine odlučili su reći glasno “ne” daljnjoj političkoj pljački i uništavanju države te životu u bijedi. Za danas su najavljena nova okupljanja i prosvjedi u većim gradovima na području Federacije BiH, a dvije nevladine organizacije pozvale su i građane Banja Luke da se pridruže. Nakon procjene sigurnosnog stanja općinske vlasti u Tuzli odlučile su da u petak u tom gradu neće raditi škole i fakulteti.

Nova prosvjedna okupljanja za petak su najavljena u Tuzli, ali i u Sarajevu, Zenici i Mostaru te po prvi puta u Banja Luci. Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili su i Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina udruga sa sjedištem u FBiH.

> Narodna revolucija u BiH! Specijalci dobili naredbu: “Udri bagru, udri sve redom”

U Tuzli u podne novo okupljanje prosvjednika

Organizatori prosvjeda u Tuzli zakazali su prosvjede i za danas. Okupljanje počinje u 12 sati. Očekuje se veći broj sudionika nego prva dva dana, jer se najavljuje dolazak radnika i nezaposlenih iz drugih gradova BiH.

Prosvjednici su putem društvenih mreža najavili da ne odustaju od zahtjeva za smjenom premijera Seada Čauševića, čiju fotelju grčevito brani policija.

Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a roditeljima je sugerirano da djeci i maloljetnicima ne dozvole sudjelovanje u prosvjedima. Odgođeno je polaganje planiranih ispita na svim fakultetima Sveučilišta u Tuzli. Očekuje se da će se prosvjednicima pridružiti i studenti.

Organizator prosvjeda Aldin Širanović pušten je iz pritvora na zahtjev odvjetnika Mirnesa Ajanovića. Kako prenosi Tuzla L!VE, Širanović je za medije rekao da je u pritvoru teško pretučen.

Prosvjedi diljem BiH

Za danas su najavljeni prosvjedi u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu…

Udruženje nezaposlenih BiH: Prosvjedi su refleksija problema građana

Prosvjedi koji su započeli u Tuzli, a dan kasnije nastavljeni u većini bosanskohercegovačkih gradova, refleksija su nezadovoljstva građana koji su dovedeni na rub siromaštva i osnovne životne egzistencije, smatraju u Udruženju nezaposlenih BiH. Iz Udruženja navode da je nebriga vlasti za građane dovela do socijalnih nemira koji su na rubu eskalacije.

“Udruženje nezaposlenih u BiH ne želi biti promatrač dok naše nezaposlene i obeštećene građane tuku i maltretiraju specijalne jedinice policije, dok isti ti građani traže svoja prava ispred nadležnih institucija. Pozivamo sve građane koji su u revoltu zbog nemilih događaja da se suzdrže od poduzimanja nasilnih mjera. Također, upozoravamo i zahtijevamo od svih nadležnih policijskih tijela da ne koriste prekomjernu silu prema prosvjednicima, inače će prosvjedi eskalirati u nasilje. Ne želimo gledati sliku Grčke i Ukrajine na ulicama naših gradova”, priopćeno je iz Udruženja.

Udruženje nezaposlenih u BiH pozvalo je sve nezaposlene građane da daju doprinos u pronalasku rješenja koja bi bila prihvaćena od svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Vlasti Federacije BiH apeliraju na prestanak nasilja

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u četvrtak kako podupire pravo obespravljenih radnika da iskažu svoje nezadovoljstvo te istaknuo kako pritom ne smije biti nasilja niti uništavanja imovine kao ni tolerancije prema huliganima koji posežu za nasiljem.

“Svatko ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva no nitko, bez obzira na opravdanost zahtjeva, nema pravo na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i imovine građana”, izjavio je Nikšić nakon izvanrednog sastanka s čelnicima policijskih agencija i predstavnicima vlasti županija u kojim su tijekom dana organizirana prosvjedna okupljanja.

Nikšić je najavio utvrđivanje odgovornosti za sve koji su se nasilnički ponašali tijekom prosvjeda, ali i za eventualno prekoračenje ovlasti policije.

Dodao je i kako je zaključeno da se odmah poduzmu mjere kako bi se istražile “privatizacijske pljačke i kriminal” koje su dovele do propasti niza tvrtki i prouzročile nezadovoljstvo njihovih radnika što je i bio povod prosvjedima u Tuzli.

Na stotine ozlijeđenih

U Tuzli, gdje je došlo do sukoba policije i prosvjednika, na prosvjedima se okupilo na tisuće ljudi, a pričinjena je i velika materijalna šteta na zgradi županijske vlade. Prema informacijama iz bolničkih izvora, liječničku pomoć nakon sukoba u Tuzli potražilo je tridesetak prosvjednika, ali i više od stotinu policajaca od kojih je jedan dobio ozljede opasne po život. Nikšić je kazao kako je stanje tog policajca ipak stabilno te kako se može očekivati njegov oporavak.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač ustvrdio je kako je policija koristila silu samo kada je to bilo nužno i zakonski opravdano. “Policija je u Tuzli upotrijebila silu jer je i sama bila napadnuta”, kazao je Lukač. Pozvao je na razumno ponašanje kako bi se spriječilo ponavljanje sukoba i uništavanje imovine.

Komisija za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla: Policija nije adekvatno reagirala, isprovocirala je građane!

Na stranicama Općine Tuzla objavljeni su zaključci za sastanka Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla, koja smatra kako policija nije smjela isprovocirati građane!

“Komisija za ljudska prava i slobode, nakon analize događanja povodom prosvjeda i na osnovu dostupnih činjenica prezentiranih od strane Načelnika PU Tuzla, zauzela je sljedeće zaključke:

Komisija za ljudska prava i slobode smatra da je policija neadekvatno reagirala u nastaloj situaciji eskalacije prosvjeda, nakon što je došlo do ozljeđivanja kamermana RTV Slon.

Komisiji za ljudska prava i slobode je prezentirano da je nakon tog događaja, odnosno kad je oko 15 građana ušlo u zgradu Vlade TK-a, došlo do izrazito povećanog prisustva građana koji su se priključili prosvjedima te je nakon toga došlo do burnog reagiranja građana u smislu blokiranja sjeverne i južne prometnice, paljenja automobilskih guma i daljnjih događaja koji su poznati javnosti.

Komisija za ljudska prava i slobode smatra da policija nije smjela odreagirati na način da isprovocira radnike i građane, a što je nakon eskalacije prosvjeda rezultiralo i prekomjernom upotrebom policijske sile, što je dodatno izrevoltiralo građane.

Komisija za ljudska prava i slobode, u slučaju nastavka prosvjeda, traži od predstavnika MUP-a i PU Tuzla da ne upotrebljavaju policijsku silu prema radnicima i građanima te da poduzmu maksimalne napore svakog policijskog službenika u cilju smirivanja bilo kakvih situacija koje mogu rezultirati dodatnim uznemiravanjem građana.

Komisija za ljudska prava i slobode zahtjeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da se odmah puste na slobodu sve osobe koje su lišene slobode te sugerira da se obustavi vođenje prekršajnih postupaka protiv radnika i građana kao i eventualne kaznene odgovornosti, a kako bi se dodatno preventivno djelovalo u cilju izbjegavanja daljih prosvjeda radnika i građana.

Komisija za ljudska prava i slobode traži od Kolegija Općinskog vijeća stalni nazor u slučaju nastavka prosvjeda te predlaže i održavanje izvanredne sjednice Općinskog Vijeća Tuzla.

Komisija za ljudska prava i slobode traži od svih nadležnih organa i institucija da pravovremeno obavještavaju službenim informacijama javnost o svim događajima u vezi aktualnih prosvjeda, kao i u slučaju nastavka istih, jer je nedopustivo egzistiranje dezinformacija kao što je slučaj sa objavljivanjem u sredstvima informiranja da je jedna građanka preminula uslijed prosvjeda.

Komisija za ljudska prava i slobode podržava u cijelosti zaključke Kolegija Općinskog vijeća, te ujedno poziva sve zakonodavne i izvršne sudske organe na svim nivoima u Državi da hitnim i adekvatnim djelovanjem poduzmu sve potrebne mjere u cilju zaštite radničkih i građanskih prava, jer je osnovni uzrok održavanja prosvjeda i svih posljedica okolnost da su radnici i građani iz očaja na ulici tražili bar minimum prava za sebe i svoje obitelji kojima je ugrožena egzistencija.

Komisija za ljudska prava i slobode će vršiti stalni monitoring daljih događanja i poduzimati sve potrebne mjere shodno ovlaštenjima posebno u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda radnika i građana”, stoji u zaključcima Komisije.

“Počela je nova Husinska buna”

Bosna i Hercegovina suočena je s valom socijalnih nemira koji po svemu podsjeća na pravi narodni ustanak, ocjena je koju u petak donosi većina dnevnih listova u toj zemlji, dan nakon što je više od 130 ljudi, među njima 104 policajca ozlijeđeno u nasilnim prosvjedima u Tuzli.

Elektronički i tiskani mediji u BiH opravdavaju prosvjede i ističu kako su oni rezultat teškog socijalnog i gospodarskog stanja u zemlji koje predugo traje. Na naslovnicama izdanja svih uglednijih novina osvanule su velike fotografije s prizorima s tuzlanskih ulica gdje su u četvrtak izbili sukobi prosvjednika i policije s mnogo ozlijeđenih.

“Počela je nova Husinska buna”, naslov je što ga je uz te fotografije objavilo sarajevsko “Oslobođenje”, aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920. godine, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara.

Nazivajući aktualna zbivanja u Tuzli i uvodom u ‘bosansko proljeće’, list ističe kako potpora prosvjednicima stiže i iz drugih dijelova zemlje.

“Dnevni avaz” donosi veliki naslov “Pobuna građana”, a za izgrede krivnju svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanske županije i njezina predsjednika Seada Čauševića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koji je u četvrtak navečer poručio kako ni on niti njegova vlada neće dati ostavku unatoč zahtjevima prosvjednika.

Komentatorica toga lista nije birala riječi i Čauševića i ministre optužila je kukavičluk jer se nisu suočili sa zahtjevima prosvjednika. “Avaz” također inzistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomjerne uporabe sile no zapravo promovira aktualnog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, ujedno čelnika Saveza za bolju budućnost (SBB) koji ima velike ambicije na izborima najavljenim za listopad i računa na dio glasača što su do sada podupirali SDP BiH.

S obzirom da prosvjeda dosad nije bilo na području Republike Srpske banjolučke “Nezavisne novine” naglašavaju kako je riječ o socijalnim nemirima koji potresaju Federaciju BiH.

Izvor: Index.hr