fbpx

Hajdaš Dončić: Nema govora o ukidanju teretnog prometa iz Zadra

Nema govora o ukidanju teretnog prometa u Zadru. On će i dalje funkcionirati. Morate znati da se ovdje radio o spašavanju HŽ Carga od propasti i stečaja. Oni imaju 3.478 zaposlenih na promet i prostor na kojem slične tvrtke imaju 1.200 do 1.500 radnika i ova racionalizacija i restrukturiranje su nužni. Osim toga, od ovog ljeta mi smo u dijelu održavanja cargo prometa dio jedinstvenog tržišta i bilo koji subjekt može s bilo kojim operaterom iz Europe sklopiti ugovor da za njega obavlja posao teretnog prometa. Pa kad govorimo o Gaženici, može tamošnja tvrtka Luka d.d. s bilo kime sklopiti ugovor da za njih obavlja željeznički teretni promet. HŽ Cargo želimo spasiti od nestanka, a nema govora da će Zadar ostati bez željezničkog teretnog prometa, rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić o jednom u posljednje vrijeme gorućih problema vezanih uz razvoj Zadra nakon tribine o novom pomorskom zakonu.

U Gradskoj vijećnici Zadra, koja je u petak jedva primila sve zainteresirane, održana je naime javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, na kojoj je nakon pozdrava domaćina Božidara Kalmete osnovne novine predstavio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić.

– Pomorsko dobro je, uz šume i vode, nacionalni resurs prvog reda i ustavna kategorija. Nadamo se ovim raspravama i primjedbama s terena dobiti do 10. veljače niz sugestija i poboljšanja kako bismo do kraja godine mogli usvojiti ovaj iznimno važan zakon i primijeniti ga od iduće godine. U tome uz naše nasljeđe i iskustvo, zaštitu prostora i brigu o okolišu, najbolju europsku praksu, susretljivost ka investicijama i razvoju u skladu s međunarodno preuzetim obvezama o integralnom upravljanju obalnim područjem, valja ugraditi i pravila otvorenog tržišnog nadmetanja.

Gradonačelnik i domaćin Božidar Kalmeta pohvalio je niz rješenja u zakonu, kazavši da će biti bolji od dosadašnjeg, ipak primjećujući:

– Protiv smo osnivanja još jedne agencije, kada će put utvrđivanja granica pomorskog dobra i dalje biti jednak. I pored toga – ako je osnivate, a ne treba nam, onda neka umjesto u Rijeci sjedište bude u Pirovcu ili Biogradu ili negdje na moru, a ne tamo gdje smo već koncentrirali previše toga.

Izvor: Zadarski list/ZDanas