fbpx

Iran i “šestorka” u Beču dogovorili plan pregovora

Sljedeći krug pregovora pod predsjedanjem Ashton i Zarifa trebao bi se održati 17. ožujka u Beču.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Cathrine Ashton i iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif priopćili su u četvrtak novinarima u Beču da je tijekom trodnevnih bečkih pregovora Iran dogovorio sa šest svjetskih sila ( SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska plus Njemačka) akcijski plan pregovora u traženju konačnog rješenja za sporni nuklearni program Teherana.

„Identificirali smo sve teme o kojima moramo razgovarati da bi dobili potpuno rješenje“, rekla je Ashton napomenuvši kako je dogovoren sastanaka za četiri slijedeća mjeseca, te da će početkom ožujka biti održani tehnički razgovori na diplomatskoj razini.

„Potrebno je još mnogo toga učiniti, neće biti jednostavno, ali smo dobro počeli“, ustvrdila je šefica europske diplomacije.

Sljedeći krug pregovora pod predsjedanjem Ashton i Zarifa trebao bi se održati 17. ožujka u Beču. Uoči njih, 9. i 10. ožujka Ashton namjerava posjetiti Teheran.
Ashton je otvrajući konferenciju za novine iznijela pregršt pohvala na račun Austrije kao domaćina, zahvalivši austrijskom ministru vanjskih poslova i integracije Sebastianu Kurzu i timu UN-au bečkom sjedištu na organizaciji i potpori.

Zarif je također uputio zahvale Kurzu i njegovom MVP-a te austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru.

„Razgovori su protekli u radnoj atmosferi i konstruktivno“

Austrijska novinska agencija (APA) javlja da je glasnogovornik MVP-a Austrije Martin Weiss učesnicima bečkih pregovora poručio „Beč čeka na vas“. APA također izvještava o zadovoljstvu SAD-a rezultatom bečkog kruga pregovora.

„Razgovori su protekli u radnoj atmosferi i konstruktivno“, rekao je jedan od neimenovanih visokopozicioniranih američkih diplomata.

APA prenosi i priopćenje ruske agencije itar-Tass kako Rusija polazi od toga da bi trajan sporazum između Irana i „šestorke“ mogao biti potpisan negdje oko 20. srpnja ove godine.
SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka žele trajan sporazum s Iranom koji bi mu omogućio prihvatljive nuklearne aktivnosti, a Zapadu otklonio strahovanja o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa.

Prioritet Teherana je potpuno ukidanje sankcija koje nanose štetu iranskom gospodarstvu.

Tajan sporazum zamijenio bi šestomjesečni privremeni dogovor postignut lani u studenome u između Irana i „šestorke“.

Izvor: Večernji list