fbpx

Kandidatura Zadra za UNESCO-a vraćena na doradu

Obavijest koju smo čekali iz Ministarstva kulture i Povjerenstva za suradnju s UNESCO-om oko statusa kandidature Sakralnog kompleksa sa Forumom Zadra u kadidaturi za UNESCO-ovu listu svjetske baštine, stigla je. Prenosimo je u cjelosti:

Načelna, ali ne i obvezujuća negativna ocjena

– Dana 21. veljače 2014. u Ministarstvu kulture je održan sastanak stručnjaka vezanih uz kandidaturu Sakralnog kompleksa na ostacima rimskog Foruma u Zadru i dužnosnika Ministarstva kulture RH na kojemu se raspravilo o dosadašnjim i daljnjim koracima kandidature. Sastanak je organiziran nakon pristigle, načelno negativne, no ne i obvezujuće preporuke konzultativne misije ICOMOS-ovih stručnjaka realizirane u rujnu 2013. godine.

Kandidatura Sakralnog kompleksa na ostacima rimskog Foruma u Zadru za upis na popis svjetske baštine najavljena je 2005. godine od strane Republike Hrvatske uključivanjem na pristupnu listu (Tentative list).

Kandidatura dobara na popis svjetske baštine iznimno je zahtjevan i dugotrajan proces koji u redovitoj proceduri traje od tri do deset i više godina.

Elaborat kandidature Zadra sa svom popratnom dokumentacijom predan je UNESCO-u u siječnju 2011. godine, kada započinje službena procedura vrednovanja kandidature. Procedura uključuje, između ostalog, evaluacijsku misiju ICOMOS-a kao savjetodavnog tijela UNESCO-a koja je realizirana u rujnu 2011.

Kandidatura Zadra razmatrana je na godišnjoj sjednici UNESCO-a u St Petersburgu 2012. te je formalno vraćena na doradu uz preporuku organiziranja konzultativne misije ICOMOS-a koja će pomoći Hrvatskoj da pripremi doradu kandidature.

Hrvatska ne odustaje od kandidature

Ministarstvo kulture RH, te hrvatski, ali i mnogi strani stručnjaci, smatraju kako kompleks u Zadru pripada svjetskoj baštini te zaslužuje i formalnu potvrdu UNESCO-a. Slijedom navedenog, Hrvatska ne odustaje od kandidature već stručne službe ministarstva nastavljaju rad na ovom iznimnom projektu. Dorađena kandidatura bit će poslana u novu proceduru, kad se procijeni da je ona elaborirana na najbolji mogući način, kaže se u službenoj izjavi Ministarstva kulture.

Dakle, odluka je struke i nadležnih da Zadar odnosno ova kandidatura neupitno zaslužuje upis u UNESCO i da se s aktivnostima nastavlja. Kako saznajemo iz razgovora s Miljenkom Domijanom, obnova kandidature i traženje glasovanja na Odboru za UNESCO- ići će dogodine. Popravljeno obrazloženje i kandidatura, do kada će se tražiti i dodatna pojašnjenja oko posljednjih ocjena, do veljače 2015. da bi se do ljeta na godišnjem zasjedanju uvrstilo u red Komiteta kojega je i Hrvatska članica od lani.

Okosnica grada 2.000 godina

Miljenko Domijan: Ne radimo to iz inata, već iz čvrstog uvjerenja, koje nije tek naše već ga dijele i mnogi stručnjaci iz svijeta, da je ovo kompleks koji takav upis zaslužuje. Dakle, da ima razinu unierzalne vrijednosti svjetske baštine.

– Inzistiramo da, za razliku od niza drugih sličnih dobara, ovo živi u srcu grada. Ne tek u njegovoj povjesnoj jezgri već srcu živog grada preko 2.000 godina čineći njegovu okosnicu. Da se ovdje šeta po pločniku rimskog foruma koji je radosno boravište Zadrana i svih ljudi koji ovdje dolaze već 2.000 godina, a da ga okružuje nenadmašna kruna sakralnog sklopa.

Izvor: Zadarski list/ZDanas