fbpx

Mistično svjetlo okupalo Donat

Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Smiljan Glušćević jučer je u Sv. Donatu predstavio projekt “Mistično svjetlo u Donatu – mistični sakralni hrvatski napjevi u Sv. Donatu, Ansambl narodnih plesova i pjesama hrvatske LADO”. Riječ je o projektu u okviru kojeg bi se tijekom ljetnih mjeseci u Sv. Donatu održavali koncerti sakralne glazbe uz atraktivnu vizualnu “podlogu” – slideshow fotografija preko zidova vezanih za koncert koji je na programu.

– Ideju smo dobili prošlo ljeto, razmišljajući na koji način osmisliti i “prodati” nov, originalan turistički proizvod. Proba projekta je na neki način bila prije par dana, tijekom Noći muzeja, kada smo zidove Sv. Donata “obojali” raznim fotografijama i naišli na izuzetno pozitivan odjek među posjetiteljima. No, iako je, sudeći po reakcijama, riječ o projektu koji bi mogao dodatno upotpuniti turističku ponudu grada, na ovu se našu prezentaciju odazvao predstavnik samo jedne Turističke zajednice, iako smo poziv uputili u svih 25. Mislim da to dovoljno govori koliko su oni koji se bave turizmom i koji bi prvi trebali nazočiti prezentacijama poput ove zainteresirani za svoj posao. U cijeloj Hrvatskoj nema projekta poput ovoga, no to se očito ne prepoznaje, izrazio je nevjericu i žaljenje Glušćević.

Ako projekt zaživi, koncerti (UNESCO zaštićenih napjeva) bi počinjali nakon 22 sata, a za sada je u planu realizacija nekoliko koncerata. Uz Arheološki muzej, u realizaciji ovog projekta sudjeluju tvrtka Astarta plus – specijalizirana za projekte u kulturnom turizmu, Ansambl LADO, hrvatski svjetlosni umjetnici Gordana i Zorislav Šojat te fotograf Ivo Pervan.

Izvor: Zadarski list/ZDanas