fbpx

Software blamaža teška 150 milijuna eura: Zna li potpredsjednik Grčić svoj posao?

“Nije pripremljen informacijski sustav za praćenje EU fondova. Vladi je bilo malo dvije godine za pripremu sustava o čijem sadržaju smo još 2011. godine sve znali. Jedno od mjerila u poglavlju 22 bilo je da Hrvatska pokaže da zna pripremiti ovaj sustav do 2013. godine i da ima plan za to. Poglavlje je zatvoreno jer smo to sve znali, ali na žalost ova Vlada ne kreće od postojećih znanja nego ispočetka pa ni nakon dvije godine ne uspijeva pripremiti sustav, a Republika Hrvatska ostaje bez 150 milijuna eura predujma!”, tvrdi za Index zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Riječ je o novoj aferi Vlade Zorana Milanovića, odnosno nesposobnosti njegovih ministara da uzmu novac koji je Europska unija pripremila za Hrvatsku još u jesen prošle godine. Eurozastupnica Maletić smatra kako bi potpredsjednik Grčić konačno trebao početi raditi ili podnijeti ostavku!

Grčić: Nismo izgubili nego će doći kasnije!?

Naime,više puta najavljivani predujam iz fondova Europsku uniju iz sredstava za 2013.godinu još uvijek nije uplaćen Hrvatskoj, a kao glavni razlog navodi se nepripremljen informacijski sustav, odnosno software koji nema akreditaciju EU. Nevjerojatnu blamažu Vlade Zorana Milanovića pokušao je sprati Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Naime, potpredsjednik Vlade i dalje tvrdi kako ni jedan euro neće ostati neiskorišten te da nije istina da je akreditacija uvjet za projekt.

“Akreditacija nije prepreka provedbi projekata. Nema kašnjenja u korištenju sredstava iz EU fondova niti će ijedan euro iz 2013. biti izgubljen. Već je započela javna nabava za velike projekte u vrijednosti 400 milijuna eura, a do kraja ove godine planirana je javna nabava za njih još 587 milijuna eura vrijednosti. Javni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava otvoreni do kraja lipnja ove godine vrijedni su blizu 140 milijuna eura, a pozivi koji se planiraju do kraja godine 550 milijuna eura. Ukupna procijenjena vrijednost spremnih velikih projekata i javnih poziva do kraja 2014. je 1,7 milijardi eura.

Što se tiče samog procesa akreditacije, u tijeku je završna provjera spremnosti sustava upravljanja i kontrole korištenja EU fondova od strane nacionalnog revizorskog tijela te Europske komisije, nakon koje očekujemo dovršetak procesa akreditacije i isplatu predujma”, tvrdi potpredsjednik Vlade Grčić za Index. Eurozastupnica Maletić smatra kako je problem oko nerada Vlade i ministra Grčića puno dublji.

Vladina nesposobnost

“Uz informacijski sustav (tzv. MIS – management information system) nedostatak su i neadekvatni kapaciteti zbog kojih sve u Republici Hrvatskoj kasni: od zatvaranja raspisanih natječaja (npr, natječaj iz 2011. za poduzetnike zatvoren je bio tek u 2013, natječaj za poljoprivrednike iz 2012. Još uvijek nije realiziran..) do kašnjenja u raspisivanju natječaja (natječaj za lokalne jedinice predviđen u rujnu raspisan tek u prosincu, isto tako i za poduzetnike te za znanstvenike) i pripremi i ugovaranju projekata”, kaže Maletić za Index dodajući da je izravno odgovoran za sustav u cjelini potpredsjednik Grčić. Naravno, smatra eurozastupnica HDZ, odgovornost je na cijeloj Vladi jer u pripremi tog sustava sudjeluje većina ministarstava.

No, kada smo potpredsjednika Vlade Grčića upitali koji su zapravo razlozi da kompjuterski sustav ne funkcionira, on tvrdi da to zapravo nije istina.

“Pogrešno je reći da kompjuterski nadzor ne funkcionira. Informacijski sustav je s krajem siječnja 2014. razvijen u svim potrebnim funkcionalnostima u suradnji međunarodnog konzorcija, koji je na javnom natječaju odabran za izradu informacijskog sustava, i državnih i javnih službenika iz tijela za upravljanje i kontrolu korištenja EU sredstava. Vrijednost ugovora je 948.950 eura, a ostali podaci o samom javnom natječaju se mogu vidjeti na web stranicama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, koja je provela postupak nabave i ugovaranja projekta”, kaže Grčić za Index.

HDZ je bio gori…

Potpredsjednik Vlade zbog ove blamaže ne misli ponuditi svoj mandat na raspolaganje, a za njega je jedino da li ćemo avans u državnom proračunu uprihodovati u ožujku ili travnju, a to sada prvenstveno ovisi o brzini djelovanja službi Europske komisije.

“Pitanje odgovornosti možete postaviti onima koji manipuliraju podacima u javnosti, a bili su svojedobno u vrhu državne uprave odgovorni za sustav korištenja EU sredstava. Radi se o pojedincima koji su izravno odgovorni zbog toga što je Hrvatska početkom 2012. nepovratno izgubila 40 milijuna eura sredstava iz europskih fondova, jer u prethodne tri godine nisu uspjeli utrošiti sredstva koja su Hrvatskoj stavljena na raspolaganje”, tvrdi Grčić time prebacivši lopticu odgovornosti na HDZ koji je izgubio izbore krajem 2011. godine.

No za eurozastupnicu Maletić osim samog kašnjenja avansa postoji još štete koju je pretrpjela RH zbog ovog slučaja. Štoviše nabraja cijeli niz problema.

Milijunske štete

“Hrvatska svaki mjesec uplaćuje u Europski proračun dio svojih prihoda i u 2013. uplaćeno je 1,8 milijardi kuna. Zadužujemo se, skupo plaćamo kredite, a nema ulaganja koja su se trebala potaknuti korištenjem fondova. Avans bi pomogao za pripremu projekata i sufinanciranje. Ogromne su direktne i indirektne štete, a očituju se u kontinuiranom gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti i padu investicija te padu konkurentnosti hrvatskog gospodarstva zbog velikog nepovjerenja u rad Vlade”, kaže na kraju Maletić.

Izvor: Index.hr