fbpx

Udruge oko pitanja deponija Diklo: “Političke igare moćnika i silnika? Ići ćemo u višednevnu blokadu deponija hladne glave i nećemo se dati potjerati”

Udruge koje djeluju na području mjesnih odbora oko deponije Diklo obratili su se otvorenim pismom gradonačelniku Kalmeti a u vezi problema koje imaju, kako kažu, zbog smrada koji se uvuče u domove i teško se može istjerati jer je to smrad smeća i truleži. Također navode, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune,  biti će prisiljeni ići u višednevnu blokadu deponija Diklo hladne glave i neće se dati potjerati.

Otvoreno pismo Gradonačelniku objavljujemo u cijelosti:

Poštovani gospodine gradonačelniče,

mi gore u uzglavlju navedeni se slažemo i podržavano s gore navedenim zahtjevom poslanim (21.veljače 2014) od strane mjesnih odbora Grada Zadra i tražimo da se Grad i ured gradonačelnika očituje o ovom problemu koji se tiče zdravlja nas i naše djece koja ljeti i zimi ne mogu od smrada i sramote se igrati na otvorenom.

Sukladno Strategiji razvoja Zadarske županije koja je donesena 2013 god., odredbama je iste odlagalište Diklo u obuhvatu zaštićenog područja II kategorije te opasnosti od onečišćenja mora zbog krškog vodopropusnog tla, a sve definirano kroz prostorno plansku dokumentaciju dodatno obvezuje kroz mjeru NATURA 2000 i ekološku mrežu (NN109/07) kao područje posebne zaštite sukladno direktivi Europske komisije. Navedene obvezujuće DIREKTIVE dovode nas u poziciju odgovornosti prema usvojenoj zajedničkoj politici EU, a što za sobom povlači i plaćanje visokih kazni na razini lokalne samouprave i RH u slučaju nepostupanja prema istima.

Ciljevi naših društava je poticanje, razvijanje, unapređivanje sportske rekreacije i
zaštite čovjekova okoliša, a na osnovama dragovoljnosti i moralnih načela.

Smatramo da zbog problema koji se zove deponij Diklo sa kojeg se ljeti i zimi širi
nesnosan smrad i donosi razne zdravstvene probleme ne samo mještanima okolnih mjesta nego i našim gostima preko ljeta pred kojima se moramo crveniti kad nas upitaju što to toliko smrdi.

Nadalje naši mještani ne mogu otvoriti svoje prozore zbog smrada koji se uvuče u
Domove i teško se može istjerati jer je to smrad smeća i truleži.

Ne zanimaju nas ničiji politički ili financijski interesi, nas mještane zanimaju tri stvari čist zrak, zdravlje i dostojanstvo i za to ćemo se boriti do zadnjeg. Krajnje je vrijeme da se zdravlje ljudi stavi ispred sitnih političkih igara moćnika i silnika.

U protivnom ćemo biti prisiljeni ići u višednevnu blokadu deponija Diklo hladne glave i nećemo se dati potjerati dok se naši zahtjevi ne udovolje.
Pokažite napokon da ste za svoj grad i svoje građane jer ako Vi nećete braniti naše interese budite sigurni da mi hoćemo pod svaku cijenu.

Molimo vas gospodine gradonačelniče da hitno donesete pravu odluku o gore
navedenom zahtjevu mjesnih odbora grada Zadra, navodi se u zaključku pisma gradonačelniku Kalmeti.

ZDanas