fbpx

Vjerovnici Tankerkomerca odobrili predstečajnu nagodbu

Vjerovnici Tankerkomerca su na Trgovačkom sudu Zadar odobrili predstečajnu nagodbu za ovu tvrtku iako se do posljednjeg trena nije znalo hoće li se nagodba uistinu postići.

– Država je u zadnji tren korigirala svoje uvjete nagodbe, a vjerujem da ćemo to u hodu još malo popraviti, jer neke stvari nisu potpuno jasne. Glavno da je nagodba prošla, uz neku korekciju koja je došla tek na ročište i ne možemo još skroz procijeniti što znači. Država je tražila neke kraće rokove i dodatnu procjenu vrijednosti nekretnina. Nagodba se zasniva na strateškom partneru, a još se ne zna tko će to biti. U nagodbi to ne piše, pojasnio je rezultat ročišta Ivan Rude, povjerenik predstečajne nagodbe.

Vjerovnici su pristali na otpis dijela potraživanja, ali ne onoliki kao u nekim drugim nagodbama. Država, odnosno Ministarstvo financija, Porezna uprava i Grada Zadar pristaju na otpis potraživanja u iznosu od 50 posto, dakle da Tankerkomerc od ukupnog duga vrati 27,7 milijuna kuna. Brojne banke i financijske institucije su pristale na otpis duga od 30 posto, a ukupni dug s te osnove je iznosio čak 239 milijuna kuna. Dug prema radnicima je iznosio 47,6 milijuna kuna, a u koncepciji nagodbe predviđen je otpis 30 posto tih potraživanja. U cjelini, ukupna potraživanja prema Tankerkomercu iznose 342 milijuna kuna, a ukoliko se nađe strateški partner i krene pravo restrukturiranje, vjerovnicima bi se vratilo 221,4 milijuna kuna, odnosno 65 posto svih sadašnjih potraživanja.

Izvor: Zadarski list/ZDanas