fbpx

Do 1. srpnja u Zadar stiže dvije tisuće kanti i kontejnera

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zadarska Čistoća kreće u nabavu kontejnera za papir, posuda za biološki otpad i kompostera koji će u Zadar, nadaju se u Čistoći, doći prije početka ljetne sezone.

Ovim se u Zadru nastavlja posao na primarnoj selekciji otpada, budući da po naputku Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode do 1. srpnja ove godine sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti primarnu selekciju otpada, odnosno razvrstavanje otpada po kantama: papir, plastika, staklo, biootpad i ostali otpad. Gradovi i općine, dakle imaju obvezu uvesti selekciju otpada, a na građanima je da počnu mijenjati navike.

Komposteri, smeđe kante, kontejneri za papir…

– Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će našu komunalnu opremu u iznosu od 40 posto. Nabavit ćemo 500 posuda za vrtne kompostere zapremnine 300 -350 litara, oko tisuću posuda za biorazgradivi otpad te 200 kontejnera za papir. Kontejneri će vjerojatno biti zelene boje s različitim poklopcima, tako da bude uočljivo za što je pojedini kontejner. S pilot projektom odvajanja otpada već smo krenuli na Bokanjcu gdje smo postavili 400-tinjak kanti, od čega je 60 kompostera i 300-tinjak smeđih kanti. Ljudi se već pomalo navikavaju, pratimo taj proces i zadovoljni smo cijelim projektom, govori Tomislav Ćurko, direktor zadarske Čistoće.

Nakon Bokanjca pilot projekt se nastavlja u Crnom. Ćurko kaže kako je u ovim mjesnim odborima jednostavnije budući da se radi o obiteljskim kućama, no do kraja godine projekt će zaživjeti na većem području grada, odnosno za otprilike 70% domaćinstava.

Najvažniji moment u problematici s otpadom i njegovim selektiranjem svakako je edukacija i komunikacija s građanstvom. Zbog toga se najprije vrše razgovori i održavaju sastanci s mjesnim odborima, obavještavaju se građani, postavljaju se štandovi na najfrekventnijim dijelovima i onda se ide u postavljanje kontejnera i novih kanti. Edukacija traje najmanje mjesec dana prije samog početka projekta.

Odvojeno prikupljanje platičnog otpada

U Zadru se već nekoliko godina odvojeno prikuplja plastični otpad (polimeri) kojeg Čistoća odvozi po zonama. Tako ponedjeljkom plastiku u žutim vrećicama Čistoća odvozi iz Dikla, Bokanjca i Novog Bokanjca, utorkom s Brodarice, Petrića, Belafuže, Mocira, Sokinog briga i Crnog, srijedom s Voštarnice, Poluotoka i Jazina 1, četvrtkom su na redu Jazine 2, Smiljevac, Kožino i Petrčane, petkom Stanovi, Bili brig, Sinjoretovo, Ploče i Dračevac, a subotom Ričine, Arbanasi, Gaženica, Skročini, Špada, Maslina, Plovanija i Višnjik.

Ćurko kaže kako smo po prikupljanju polimera sad već na 12-14 posto, a kad se krenulo, 2009. godine taj postotak je bio 7-8%. U Zadru se također godišnje prikupi do 10 tisuća tona papira.

Selekcija, pa tako i reciklaža je ovim u Zadru djelomično započela još krajem 2009. godine, no s druge strane, zbog isto toliko duge gospodarske krize količine otpada iz godine u godinu sve su manje.

Što se tiče cijena za odvoz smeća, direktor Čistoće kaže kako se one neće mijenjati, barem za sada, budući da se govori o tome kako će Zakon o otpadu ponovno doživjeti neke promjene.

Kada cijeli ovaj sustav selekcije otpada u potpunosti zaživi, pitanje je hoće li više biti potrebno dva puta tjedno odvoziti otpad. U Čistoći nisu još sigurni u to, no ljeti kada je turistička sezona u punom jeku i kad su temperature visoke, potreba za odvoz smeća dva puta tjedno i više je nego potrebna i to se, kaže Ćurko neće mijenjati.

Izvor: Zadarski list/ZDanas