fbpx

Ivan Vrlika osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju “Opisujemo sustave”

Još jedan u nizu učeničkih uspjeha Gimnazije Vladimira Nazora ostvario je Ivan Vrlika, učenik 4. c razreda koji je protekloga tjedna osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju “Opisujemo sustave.” Ivanov rad pod nazivom “Čista i neiscrpna – solarna energija” ocijenjen je najboljim na ovom natjecanju koje je održano 20. i 21. ožujka u Opatiji pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Moj rad obrađuje pretvorbu energije sunčeva zračenja u korisne oblike energije kao što su električna i toplinska energija vode, a cilj rada je upoznavanje s ovim sustavom prvenstveno mladih, te istraživanje stupnja informiranosti o tome, kao i to koliko je obnovljiv izvor energije zastupljen na zadarskom području, te njegov utjecaj na okoliš, objašnjava Ivan Vrlika, pokazujući svoj nagrađeni rad napisan na 42 stranice koji je od prijavljenih 25 radova najprije odabran među deset radova pozvanih na Državno natjecanje, a onda i ocijenjen najboljim.

Ivanov obrazovni potencijal i veliku želju za znanjem i istraživačkim radom još je na samome početku njegova gimnazijskog školovanja prepoznala profesorica biologije u Gimnaziji Vladimira Nazora Sanja Fabac, Ivanova mentorica koja ga je i potaknula da se prijavi na Državno natjecanje. Puna je riječi pohvale za ovog marljivog, ali skromnog odlikaša koji je nakon zapaženog izlaganja sigurno i točno odgovorio na pitanja Povjerenstva koja su se odnosila na djelovanje solarnih sustava, te na moguća rješenja vezana uz korištenje tih sustava i tako osvojio visokih 89,9 bodova (od mogućih 100), te zauzeo prvo mjesto.

Izvor: Zadarski list/ZDanas