fbpx

Je li nestali zrakoplov oteo kopilot Fariq Abdul Hamid?

Zrakoplov je letio prema Andamanskom otočju u Indijskom oceanu, a izvori bliski istrazi tvrde da su se najviše fokusirali na teoriju da je zrakoplov skrenuo s rute netko tko zna njime upravljati

U moru spekulacija o nestanku Boeinga 777, najnovija je teorija koju je iznio kineski bloger na blogu Aboluwang koji na temelju poznatih informacija zaključuje da je kopilot u zrakoplov Malaysia Airlinesa, Fariq Abdul Hamid, oteo avion, piše Epoch Times.

Iznosi kako je pilot ili su piloti uspostavili kontakt sa zračnom kompanijom između 1,30 i 2,40 sati kako bi iznijeli svoje zahtjeve. Nadalje navodi kako je zračna kompanija “namjerno sakrila” od javnosti zahtjeve koje su dobili i promijenila priču kako bi prikrili što se zaista dogodilo. Na blogu se priznaje kako piloti nisu imali jasni motiv za potencijalnu otmicu zrakoplova. Oboje su godinama radili za Malaysia Airlines, a Hamid je stigao 2007. godine.

Boeing preusmjeren s planirane rute

Istraga nestanka zrakoplova Malaysia Airlinesa sve više ide u smjeru teorije o otmici, s obzirom na to da je na temelju dokaza utvrđeno kako je Boeing 777 preusmjeren s planirane rute Kuala Lumpur – Peking za nekoliko stotina kilometara.

Nove pojedinosti o nestanku zrakoplova dali su podaci s vojnih radara, javlja Reuters. Zrakoplov je letio prema Andamanskom otočju u Indijskom oceanu, a izvori bliski istrazi tvrde kako su najbliži tome da je zrakoplov skrenuo s rute netko tko zna njime upravljati. – Ono što možemo reći je da je otmica zrakoplova još mogući uzrok nestanka – rekao je izvor iz policije za Reuters.

U vrijeme nestanka zrakoplova zabilježeno podrhtavanje tla

Ekipa istraživača s kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije zabilježila je podrhtavanje tla u moru pokraj granice Malezije i Vijetnama, sat i pol nakon što je zrakoplov Boeing B777-200 kompanije Malaysia Airlines nestao s radara. U svom izvješću istraživači navode sumnju da je podrhtavanje povezano s nestankom zrakoplova s obzirom na to da nije riječ o seizmički aktivnom području.

– Podrhtavanje se dogodilo u 2.55 sati 8. ožujka, oko sat i pol nakon što se izgubio kontakt s Boeingom 777. Jedna od dvije moguće trenutačne lokacije je područje udaljeno 116 kilometara sjeveroistočno od posljednje utvrđene lokacije zrakoplova – piše u izvješću, prenosi NBC News.

Dodaju da su podrhtavanje zabilježila dva seizmografa smještena unutar granica Malezije. – Ako je ovo podrhtavanje doista prouzročeno padom zrakoplova u more, sudeći po intenzitetu zabilježenih seizmičkih aktivnosti, pad je bio katastrofičan – navode u izvješću.

Potraga se širi u smjeru Indijskog oceana

U međuvremenu, potraga za nestalim Boeingom 777 nastavlja se u smjeru Indijskog oceana, a svi uključeni u potragu ne isključuju nijednu od teorija ovog misterioznog nestanka zrakoplova, javlja ABC News.

Podsjetimo, na letu MH370 bilo je 239 putnika i članova posade, a letjeli su prema Pekingu. Nestanak Boeinga 777 uzbunio je cijeli svijet, a neprestano se pojavljuju nove teorije o načinu nestanka i lokaciji zrakoplova.

Malezijski ministar prometa jučer je negirao medijske izvještaje koji sugeriraju na to da je nestali Boeing nastavio letjeti nakon nestanka s radara, a rekao je i da je netočno kako je Boeingov sustav slao ikakve podatke nakon nestanka.

Amerikanci smatraju da se nestali zrakoplov srušio u Indijski ocean, a u potragu su poslali svoj ratni brod USS Kidd. Dvojica američkih stručnjaka rekla su da vjeruju kako su se dva komunikacijska sustava leta 370 Malaysia Airlinesa isključila odvojeno. Jedan sustav isključio se u 1.07 sati, dok se drugi isključio u 1.21 sat. Američki stručnjak za zrakoplovstvo John Nance rekao je kako bi to moglo uputiti na zaključak da ih je netko namjerno isključio.

Izvor: Večernji list