fbpx

Josipović u Zadru otvorio 16. Noćnjak

Zagrijavanjem uz kušavanje vrhunskih maslinovih ulja te vina zadarskog kraja te razledavanjem sajma opreme i alata vezanih za maslinarstvo i uljarstvo u četvrtak predvečer je u zadarskom hotelu Kolovare počeo 16. Noćnjak, najprestižnija maslinarska i uljarska manifestacija u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Noćnjak je otvorio pokrovitelj manifestacije osobno, predsjednik RH Ivo Josipović, a svečanosti otvaranja su, uz brojne maslinare iz Hrvatske i susjedenih zemalja, nazočili prestavnici domaćinskih gradova Zadra i Benkovca, Božidar Kalmeta i Branko Kutija, te zadarski župan Stipe Zrilić.

Kako je jedan od maslinara predsjedniku Josipoviću prije otvaranja doviknuo kako bi se trebao pozabaviti smanjenjem uvoza jeftinih maslinovih ulja, Josipović je u prigodnom govoru spomenuo kako hrvatsko ulje, za razliku od jeftinih uvoznih, ima vrhunsku kvalitetu te da kupac zna da kad ga kupi – kupuje zlato.

Noćnjak će trajati do nedjelje, predviđen je bogat program sa stučnim predavanjima, kušaonicama, izletima u ovdašnje maslinike, već je prvu večer održana „Noć maslinara“, a u petak će biti posebno zanimljivo jer će se održati Olio Gastro Show, sljubljivanje dobrih ulja s delicijama i vinima.

Naravno, vrhunac Noćnjaka je subotnja podjela priznanja za najbolja ovogodišnja ulja.

U ovogodišnji zadarsko-benkovački noćnjak uključeno je preko 350 tvrtki, uljarskih zadruga i tvrtki pokrovitelja.

Na svečanosti otvaranja dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja Noćnjaka, među ostalim priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu koje je predsjenik Josipović uručio dr. sc. Frane Strikić, te priznanje „Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu koje dobio Rudolf Baldasar.

Zlatno pero Noćnjanka ove je godine Nedjeljko Jusup, urednik priloga Plodovi zemlje i mora u „Zadarskom listu“.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Jure Mišković / CROPIX