fbpx

Križni put u čast Damira Tomljanovića Gavrana

Dvadeset je godina od pogibije Damira Tomljanovića Gavrana – Tigra, simbola Domovinskog rata, koji je uvijek išao prvi. Zapovjednik Tigrova za vrijeme Domovinskog rata je posjedovao silnu energiju uz koju je svaki strah nestajao, ali i smisao za humor kojim bi ih i kad je bilo najteže, nasmijao.

– Svake godine Ured za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije organizira križni put za mlade u korizmi. Ove godine htjeli smo obilježiti molitvenim hodom 20. godišnjicu pogibije hrvatskog branitelja Damira Tomljanovića Gavrana, ali i ostalih poginulih branitelja koji su život za Domovinu dali na našem ponosnom Velebitu, kazao je dugogodišnji povjerenik nadbiskupskog Ureda za mlade don Zdenko Dundović, župnik Zemunika.

Sudionici križnog puta na Podprag podno Tulovih greda došli su u 10 autobusa, dupkom punih. S posebnom nakanom je zadarska mladež potom pokornički koračala zajedno s braniteljima, koji su u to vrijeme stali na branik Hrvatske. Od crkve Sv. Frane na Podpragu do crkve Sv. Roka na 14 postaja križnog puta molili su za duše poginulih junaka uz svjedočanstvo sudionika ratnih događanja na ponosnom, dičnom Velebitu.

Oko 500 sudionika na križni put dug oko 25 kilometara u subotu su krenuli u 9 sati da bi u Sv. Rok došli nešto prije 18 sati. Započelo je kod crkve sv. Frane podno Tulovih greda koju je 1932. godine dao sagraditi austrijski car Franjo II. pa se u molitvi hodalo sve do crkve sv. Roka izgrađene 1763. godine na mjestu nekadašnje srednjovjekovne crkve. Obnovljena je 1999. godine, blagoslovio ju je dr. Mile Bogović, današnji biskup Gospićko-senjske biskupije. Treća postaja je bila kod kapelice Blaženog Alojzija Stepinca (ispod kote 856) na Velebitu koja je u travnju 1999. podignuta i blagoslovljena u čast Damira Tomljanovića Gavrana.

Izvor: Zadarski list/ZDanas