fbpx

Milanović više nama izbora: Linić je prikrivao krimnal i mora otići!

Branko Šegon je u sukobu interesa! Odlučilo je tako Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, te od DORH-a zatražilo istragu “afere Pomoćnik”, koju je otkrio Index.

S obzirom da je Zoran Milanović otputovao za Australiju, njegov komentar na odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa nije bilo moguće dobiti. Međutim, iz Vlade se neslužbeno može čuti da je priča oko Branka Šegona za Milanovića završena njegovom smjenom. Dodatne komentare na sada potvrđeni sukob interesa premijer neće davati.

Ostaje međutim pitanje – što sa Slavkom Linićem? Nije nikakva tajna da Linić više ne uživa Milanovićevo povjerenje. Ukoliko se Milanović doista želi riješiti Linića, sada su stvoreni svi uvjeti za smjenu: ministar financija grčevito je branio svog pomoćnika, te čak i kao šef Nadzornog odbora HBOR-a, koji je Šegonu odobrio sporni kredit, tvrdio da je sve čisto. Sada vidimo da je Linić ili obmanjivao javnost ili nije bio dovoljno sposoban da uvidi ono što je od početka bilo sasvim jasno – da je Šegon dobro unovčio svoju fotelju u Ministarstvu financija.

I nervozna Pusić bez komentara

Da je u Vladi na snazi zavjet šutnje oko Šegonova sukoba interesa, pokazuje i reakcija Vesne Pusić, prve potpredsjednice Vlade koja mijenja Milanovića za vrijeme njegova puta u Australiju, kada su je novinari RTL-a upitali za komentar.

“Nemam što komentirati”, iznerviranim tonom kazala je Pusić. Na dodatno pitanje što misli o kvalifikaciji Povjerenstva da je Šegonov postupak poljuljao povjerenje u čitavu Vladu, Pusić odgovara: “To nije posao komisije”.

Vuljanić: Ako Linić i dalje ne razumije da ne smije podržavati Šegona, onda smo u dubljim problemima nego što mislimo

Europarlamentarac Nikola Vuljanić rekao nam je sljedeće: “Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je svoju odluku, a Ministarstvo financija i dalje tvrdi da to nije važno i da je Šegon svoj posao obavljao kako treba. Ako to tvrdi Ministarstvo, to očito tvrdi i Ministar. A ako ministar financija ne razumije da ne smije podržavati nekoga za koga je nadležni organ utvrdio da je bio u sukobu interesa, onda smo u dubljim problemima nego što nam se čini. Naravno da osoba koja podržava neetičnu osobu (onu u sukobu interesa) ne može biti ministar i naravno da bi ga premijer trebao razriješiti. Još je jasnije da se to neće dogoditi i da je premijer – na turističkom putovanju u Australiji. Na dva tjedna. Zaista nam nije lako.”

“Ono što me možda još više zabrinjava (Šegon je ipak otišao) jest činjenica da je i Jakovčić kažnjen od strane Povjerenstva, isto tako zbog sukoba interesa i da se protiv njega vodi još jedan postupak pred Povjerenstvom, a da nikome ne pada na kraj pameti da postavi pitanje kandidiranja takve osobe na listi vladajuće stranke na sljedećim izborima. Nigdje u civiliziranom svijetu osoba koja se nalazi u sukobu interesa ne bi mogla obavljati nikakvu javnu dužnost, kamo li se kandidirati na parlamentarnoj listi. Ovdje to ne samo da nikoga ne smeta, ovdje to nitko ne primjećuje.”, zaključuje Vuljanić.

Kosor: Ovo je problem kojeg Milanović mora riješiti

“Ovakva odluka Povjerenstva bila je očekivana”, smatra bivša premijerka i nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor, koja očekuje da će DORH sada odraditi svoj posao, kao što je Povjerenstvo i zatražilo.

“Pitanje je što ćemo sad. Ja sam predlagala čim se ovaj slučaj pojavio da promijenimo Zakon o HBOR-u. U zakonu bi trebalo pisati tko može, a tko ne može koristiti HBOR-ove kredite. Ostaje pitanje je li to jedinstven slučaj. Proučila sam taj zakon i mislim da se vrlo lako može promijeniti. Po mom mišljenju, netko tko postaje dužnosnik, niti itko njegov, ne bi trebali moći koristiti mogućnosti koje daje HBOR jer taj novac dolazi iz državnog proračuna”, kaže Kosor.

Bivšu premijerku upitali smo i može li Linić nakon ovoga ostati u Vladi, ili bi ga Milanović trebao smijeniti.

“To je sada problem Zorana Milanovića i on se time mora pozabaviti, čim se vrati iz Australije mora staviti ovo pitanje na dnevni red. Ta se trakavica već predugo vuče i stvara najviše problema upravo Milanoviću, a oni bježe od problema”, poručuje Kosor.

TIH: Šegon nije smio niti pomisliti na kredit

I Davorka Budimir čelnica Transparency International Hrvatska (TIH) tvrdi kako je odavno bilo jasno kako se Šegon našao u sukobu interesa. Isto tako ističe da su izostale pravovremene reakcije premijera Zorana Milanovića te ministra Slavka Linića.

“Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je ono što je Transparency International Hrvatska tvrdio od samog početka. Branko Šegon bio je u sukobu interesa. Kao pomoćnik ministra nije smio ni pomisliti da neka s njegovom obitelji povezana tvrtka uzima HBOR-ov kredit, a kad je afera otkrivena, istog je trena zbog moralne odgovornosti trebao odstupiti s dužnosti. Nažalost, takva je reakcija izostala, a odluka premijera Zorana Milanovića o smjeni Šegona koja je uslijedila tek dva tjedna kasnije, javnosti nije bila nikakva zadovoljština, pogotovo zato što je ministar Slavko Linić i dalje čvrsto stajao uz Šegona”, kaže Budimir u izjavi za Index.

No postavlja se isto tako pitanje odgovornosti za ministra Linića dok iz TIH-a misle da je Milanovićev odlazak u Australiju zapravo dobro planiran.

Milanovićev odlazak u Australiju dobro je isplaniran

“Svakom novom aferom Kukuriku koalicija sve je slabija, a njihovi birači sve razočaraniji. Kukuriku koalicija je Planom 21 obećavala društvo bez korupcije, a posljednjih joj se mjeseci nižu afere Šegon, Lovrić Merzel, Sabo… Budući da ministar Linić ni u jednom trenutku nije osjetio moralnu odgovornost vezanu uz aferu Šegon, možda je upravo sada pravi trenutak. Ako ona izostane, kazna koju će biračko tijelo uputiti Kukuriku koaliciji glasovanjem na idućim izborima, bit će drakonska. Što se premijera Milanovića tiče, svaki će vam politički stručnjak reći da je njegov put u Australiju i Novi Zeland dobro planiran. Zahvaljujući tome, ovdašnje događaje ne mora pratiti pod reflektorima hrvatskih medija nego to čini s drugog kraja svijeta”, kaže Budimir za Index. No, ne smije se stati samo na Šegonu, sada je i više nego jasno da krediti HBOR-a moraju biti javni.

Krediti HBOR-a moraju biti javni!

“Mi želimo današnju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iskoristiti da javnost podsjetimo na naš zahtjev da se javno objave korisnici HBOR-ovih kredita. Riječ je o instituciji koja upravlja prevelikim novcem poreznih obveznika, a građani nemaju uvid u to kome se i pod kojim uvjetima krediti HBOR-a dodjeljuju”, kaže na kraju Budimir iz TIH-a.

Podumljak: Ovo su sada vrlo ozbiljne optužbe na račun Linića i Šegona!

“Zaključci Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa su vrlo ozbiljni i predstavljaju ozbiljne optužbe koje institucije moraju utvrditi. Od toga na koji način je bilo pogodovanje, tko je unutar HBOR-a bio zadužen za ostvarenje kredita te koja je naposljetku uloga ministra Slavka Linića?”, komentirao je za Index zaključke Povjerenstva Munir Podumljak čelnik nevladine organizacije Partnerstvo za društveni razvoj. Novčanom kaznom Povjerenstva nije zadovoljan jer kaže da 40 tisuća kuna u odnosu na 8,5 milijuna eura utvrđenu imovinu ne predstavlja iznos koji bi značajnije mogao uzdrmati Šegona.

“Već duže vrijeme naglašavamo da Povjerenstvo ima preslabe alate kako bi se borilo protiv korupcije odnosno sukoba interesa. Konkretno, Šegonu se trebao zabraniti daljnji politički rad te sve one koji su kažnjeni kao Šegon. No, takvu jednu odluku Povjerenstvo ne može donijeti”, tvrdi Podumljak za Index dodajući da bi zabranom političkog djelovanja za one koji su se ogriješili o Zakon o sukobu interesa očistila hrvatska politička smjena.

No, najbitnije je, smatra Podumljak, kako su izrečene i donesene vrlo ozbiljne indicije o kriminalnom djelu u slučaju Afere Šegon.

Linić je kriv, morao je odmah suspendirati Šegona

“Linić je kriv! Apsolutno! Hajdemo samo od pretpostavke da je Linić nakon prvih članaka i dokaza o umiješanosti Šegona, morao suspendirati svog pomoćnika. Ako ne smijeniti, onda suspendirati do okončanja postupka. Ovako je Šegon i dalje mogao neometano utjecati na svjedoke i postupke”, ističe Podumljak dodajući da treba ispitati i koji je nivo umiješanosti samog Linića u dobivanju kredita HBOR-a jer Šegon to nije mogao odraditi sam. Isto tako, Podumljak naglašava da je umjesto suspendiranja ili smjene Šegona, Linić inzistirao na obrani svog pomoćnika.

“Ovo je sada novi trenutak. Treba sve krenuti iz početka. DORH mora temeljito sve ispitati. Ako je kredit bi povlašten i Facta Vera ga nije mogla dobit treba utvrditi koja je osoba unutar HBOR-a odrađivala taj posao i tko je na nju utjecao da to napravi”, kaže Podumljak na kraju.

Tireli: Linić mora otići!

Saborska zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli smatra kako ministra Linić treba snositi odgovornost u slučaju Šegon. “Ja pokušavam biti objektivna i sve objasniti na jedan vrlo jednostavan način: ako svi u društvu snosimo odgovornost, onda odgovornost mora snositi i ministar Linić. Pogotovo što je ona sam izabrao Šegona. Nije mu ga nitko nametnuo. Ako se dobro sjećam kada su došli na vlast, svi su imali pravo birati sami svoje suradnike te su govorili da za svoje suradnike i odgovaraju. I sad je došlo vrijeme da Linić odgovara za svog suradnika. Neka to što su govorili sada i dokažu”, komentira za Index Tireli dodajući kako je slučaj Šegon školski primjer odgovornosti.

“Kazna od 40 tisuća? To je premala kazna. Treba se postaviti pitanje kolika je šteta nastala zbog toga što je Šegon bio na poziciji na kojoj je bio, institucije trebaju sada odraditi posao i mora se obavezno napraviti revizija svega što je on potpisivao i svih njegovih odluka.”, rekla je Tireli i dodala kako primjerice predstečajne nagodbe same po sebi nisu problem, već je problem što ih je radio jedan čovjek za kojega se utvrdilo da radi protupravne radnje. “Ako smo nekome dali alat u ruke, moramo provjeriti radi li nam dobro ili nas ubija.”, poručuje Tireli i dodaje: “Šegon je trebao kontrolirati pravednost, a upravo je to načelo on sam prekršio.”

“Linić zbog toga mora otići. Štitio ga je od samog početka, umjesto da je odmah provjerio sve činjenice i priznao grešku. On je cijelo tvrdio – sve je po zakonu. Nije mi jasno kako tako jednostavno možemo saznati da onaj tko prima socijalnu pomoć ima automobil određene vrijednosti, a ne možemo saznati koliko neki drugi u državi imaju vrijednu imovinu? Očito ima jednakijih pred jednakima i dok to ne riješimo neće se ništa promijeniti.”, zaključuje Tireli.

Petrović: Linićev pomoćnik napravio je štetu koja će se teško sanirati

“Povjerenstvo je dobro odlučilo jer je bilo odmah vidljivo da dužnosnik mora biti u sukobu interesa kada je riječ o instituciji koju nadzire, odnosno da sklapa poslove s institucijama s kojima je povezan. Tu nije bilo dvojbe”, kaže za Index Zorislav Antun Petrović, koordinator projekta u udruzi Kultura i etika i bivši član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u komentaru današnje odluke saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Branka Šegona.

Petrović naglašava kako je sada vrlo bitno vidjeti kako se može sanirati i jeli moguće sanirati štetu koja je nastala. Naime, u prvom redu nanesena je šteta državi odnosno narušen je integritet HBOR-a i Ministarstva financija.

“Naravno ljudi će manje vjerovati u ove institucije i to je izravna šteta po integritet i same Vlade. Isto tako poduzetnici će se teško odlučivati za aplikacije za poticajne programe državnih tijela sa znanjem da ga dobivaju podobni”, kaže Petrović dodajući da je šteta nastala i za samu tvrtku Facta Vera jer će se druge tvrtke bojati ulaziti u poslovne odnose s Facta Verom znajući da bi mogle biti u slučaju nekih nesporazuma u podređenom položaju. Osim izravne štete iz slučaja Šegona postalo je jasno kako je i sam zakon o sukobu interesa manjkav.

Linić se mora ispričati ako ne i ponuditi mandat na raspolaganje

“Što to znači za dužnosnika ako prenese upravljačka prava na odvjetnika, a direktor je njegov sin? To jednostavno nema smisla. Takvu odredbu trebalo bi mijenjati”, kaže Petrović. Isto tako Petrović naglašava kako je neupitna i odgovornost samog ministra Slavka Linića.

“Onaj ministar koji dovede pomoćnika u Vladi i pogriješi, kao što je to bilo u ovom slučaju, u najmanju ruku bi se morao ispričati poreznim obveznicima ako ne i ponuditi Vladi mandat na raspolaganje”, kaže Petrović na kraju.

Izvor: Index.hr