fbpx

Ne mora u zatvor jer je “travom” i maslinovim uljem liječio hemeroide

Zagrepčanina Nenu Ruljančića (58), koji je prije gotovo tri godine na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja konoplje, Vrhovni sud Republike Hrvatske oslobodio je krivnje.

Rujančić je tijekom glavne rasprave na Županijskom sudu u Zadru priznao da je u obiteljskoj kući u Sukošanu kraj Zadra posadio jednu stabljiku konoplje i da je od osobe koju ne želi imenovati kupio još 200 grama suhog lišća te biljke koju je rasporedio u nekoliko staklenki. Kazao je kako je sva konoplja koju su policajci kod njega pronašli bila za osobnu uporabu, odnosno za terapijske svrhe. Obranu je potkrijepio liječničkom dokumentacijom u kojoj je stajalo kako ima hemeroide trećeg stupnja. Ruljančić je ispričao da je lišće “trave” mrvio i miješao s maslinovim uljem te tu smjesu koristio za liječenje hemeroida jer mu legalni farmaceutski preparati nisu pomagali. No, sudsko vijeće nije mu povjerovalo, već ga je proglasilo krivim i nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu.

U obrazloženju presude istaknuto je kako takva obrana optuženog, usprkos činjenici da ju je potkrijepio liječničkim nalazima nije prihvatljiva jer su mu policajci osim stabljike indijske konoplje visine 40 centimetara u “premetačini” pronašli i oko 200 grama marihuane raspoređene u nekoliko staklenih posuda za koju su zaključili kako potječe od biljke pronađene u kući.

Optužnicom se Rujančića teretilo zbog sadnje konoplje radi daljnje preprodaje, no on je to negirao navodeći kako mu je bilo preskupo kupovati ju na ulici.

Na nepravomoćnu presudu žalbu je uložio županijski državni odvjetnik i okrivljeni Ruljančić putem svog odvjetnika Gordana Nižića.

Nakon razmatranja žalbi Vrhovni je sud žalbu Ruljančićeva branitelja prihvatio, dok je onu ŽDO-a odbacio kao neutemeljenu istaknuvši kako iz činjeničnog opisa, provedenih dokaza i obrane optuženika ničim nije dokazano da je okrivljenik sam uzgojio opojnu drogu pronađenu u staklenkama. Za biljku visine od 40 centimetara, a čiju sadnju je priznao, VS je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu.

Stoga je primijenjeno načelo “in dubio pro reo” na koje se pozvao odvjetnik Nižić, što je rezultiralo pravomoćnom oslobađajućom presudom za 58-godišnjeg Zagrepčanina i oslobađanjem plaćanja sudskih troškova koje mu je u nepravomoćnoj presudi bilo određeno.

Izvor: Zadarski list/ZDanas