fbpx

Proširena potraga za nestalim malezijskim zrakoplovom

AUSTRALSKI, američki i novozelandski zrakoplovi nastavili su u petak u vodama južnog Indijskog oceana potragu za zrakoplovom Malaysia Airlinesa, koji je misteriozno nestao prije 13 dana na letu između Kuala Lumpura i Pekinga, prenose agencije, dodajući da je Kina u potragu uputila sedam svojih brodova.

Pet zrakoplova nadlijetalo je u petak jug Indijskog oceana, u potrazi za plutajućim predmetima uočenima na satelitskim snimkama, mogućim krhotinama s leta MH370 nestalog prije gotovo dva tjedna, ali australske vlasti ističu težinu operacije u izoliranim australskim vodama, prenosi AFP.

Potraga traje vrlo daleko od početne putanje zrakoplova

Trinaest dana nakon nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, potraga se usredotočuje na široki prostor ledene vode od oko 23.000 km2, 2500 km jugozapadno od Pertha, najvažnijeg grada na zapadnoj australskoj obali. Potraga traje vrlo daleko od početne putanje zrakoplova koji je prevozio 239 putnika.

Potraga je dobila novi poticaj u četvrtak kad su uočena dva plutajuća predmeta, jedan veličine 24 metra, teško uočenih na satelitskim snimkama od nedjelje.

Australski premijer Tony Abbott nazvao ga je “novim i vjerodostojnim” tragom, “vjerojatno najboljim koji zasad imamo”, rekao je dužnosnik Australskih vlasti za pomorsku sigurnost John Young.

Potraga u četvrtak nije dala rezultate

Pet letjelica iz Australije, Novog Zelanda i SAD-a sudjelovalo je u potrazi u petak. Prva nadlijetanja u četvrtak nisu dala rezultate jer su operacije ometene lošim meteorološkim uvjetima. Kina, čiji su državljani bili većina putnika u nestalom zrakoplovu, u potragu je uputila sedam brodova.

Vrijeme bi se trebalo popraviti u petak i olakšati promatranje plutajućeg materijala, objavila je australska meteorološka agencija.

Zona koju treba pokriti je vrlo daleko od obale a svaka letjelica može promatrati samo dva sata prije nego se vrati na kopno.

Norveški trgovački brod doplovio je u četvrtak u zonu kako bi sudjelovao u operacijama. Australski brod HMAS Success, dovoljno moćan za vuču ogromnih krhotina, na putu je ali će na lice mjesta stići tek za nekoliko dana.

Potraga za potencijalnim ostacima zrakoplova još bez rezultata

Gotovo nevjerojatno, ali potraga za možebitnim ostacima malezijskog zrakoplova i dalje je bez rezultata.

Udružene snage više zemalja brodovima i zrakoplovima ne uspijevaju pronaći dva predmeta u Indijskom oceanu snimljena satelitom prije nekoliko dana. Australske vlasti poručuju da potragu otežavaju loše vremenske prilike, a riječ je i o izrazito nepristupačnom terenu, izjavio je premijer Tony Abot.

“To je izuzetno zabačen dio jugoistočnog Indijskog oceana, 3.000 kilometara jugoistočno od Pertha, to je najnepristupačnije područje na zemlji, ali ako tamo nečega ima, mi ćemo to pronaći. Dugujemo to obiteljima nestalih putnika”.

Obitelji nestalih nestrpljivo očekuju svaku informaciju, ogorčeni su jer ni nakon 13 dana potrage još nema rezultata. I ovaj posljednji trag, kažu istražitelji, mogao bi se pokazati lažnim. Moguće je da su predmeti uočeni u Indijskom oceanu zapravo kontejneri koji su pali s nekog broda ili nešto drugo.

A možda ipak i nije nestali Boeing…

Nakon više lažnih uzbuna, vlasti su željele istaknuti složenost operacija i podsjetiti da uočeni predmeti možda ne potječu od Boeinga 777.

Osim toga, otkad su otkriveni, ti su predmeti mogli otplutati. Za australskog ministra obrane Davida Johnstona radi se o “logističkom košmaru”. “U jednom od najizoliranijih smo područja na planetu. Zapravo, teško bi mogli biti izoliraniji”, rekao je on na australskoj televiziji.

Ni novi trag ne daje novi polet istrazi koja danima tapka u konfuziji, optuživanjima, lažnim tragovima i najnevjerojatnijim glasinama.

Izvor: Index.hr