fbpx

Prvi problemi u novom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Zadar

Nije prošlo niti mjesec dana otkad je službeno počeo s radom novi moderno uređeni Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Zadar, a pojavili su se prvi problemi. Čekaonica je uvijek puna, posla ima preko glave, dok je istovremeno čekaonica Hitne pomoći u Ulici Ivana Mažuranića prazna. Rekli su nam to brojni pacijenti, a i sami smo se u to uvjerili kad smo neko jutro obišli obje čekaonice. Na Hitnom bolničkom prijemu čekalo je petnaestak ljudi, a na Hitnoj gotovo nitko.

Doduše, odnedavno postoji i Ambulanta opće medicine Doma zdravlja koja dežura vikendom za manje hitne slučajeve, a nalazi se preko puta Elektre pa je Hitna u zadnje vrijeme uvelike rasterećena.

S druge strane, ekipa novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) na dane zna pregledati i do 170 pacijenata. Kako doznajemo od Kristine Bačkov, glavne sestre Centra za hitnu medicinu i OHBP-a, u zadnja dva tjedna (zaključno s petkom) pregledano je 2.104 pacijenata, što bi značilo dnevni prosjek od 145 pacijenata.

– Od ukupnog broja, 50 posto pacijenata upućeno je od liječnika opće prakse, dok je 25 posto uputila Hitna medicinska služba, a ostalih 25 posto pacijenata dolazi samostalno bez uputnice. Od ukupnog broja, u prosjeku bude hospitalizirano 15-20 posto pacijenata, kazala je sestra Bačkov.

Zamjenik sanacijske upraviteljice, doc.dr.sc. Robert Karlo, ujedno i specijalist hitne medicine, kaže da je upravo to što se hospitalizira samo tako mali postotak pacijenata pokazatelj da novi Hitni bolnički prijem, nije u pravom smislu bolnički, već da pokriva i primarnu zdravstvenu zaštitu.

– Stvaraju nam se velike gužve zbog neselektivnog slanja pacijenata k nama od strane liječnika opće medicine i Hitne pomoći, a k tome još i dolaze ljudi na svoju ruku bez uputnice. Bez uputnice mogu doći pacijenti kojima je obrada uistinu hitna, a ostali bi morali imati uputnicu. Neki možda jesu zbunjeni i ne znaju to, ali mislim da većina zloupotrebljava stanje kako bi jednostavije došli do zdravstvene usluge. No zbog toga pate pacijenti koji su uistinu hitni i moraju dugo čekati, kaže dr. Karlo.

Izvor: Zadarski list

Foto: Marin GOSPIĆ