fbpx

Ruski jezik postao službeni, građani Krima će birati između ruske i ukrajinske putovnice

Vlasti grada Sevastopolja, gdje više od 70 posto stanovništva čine Rusi, proglasile su ruski službenim jezikom za uporabu u službenoj komunikaciji. Tu odluku jutros je potpisao vršitelj dužnosti predsjednika gradske uprave Sevastopolja, Dmitrij Belik, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Aksjonov: Stanovnici Krima moći će birati između ruske i ukrajinske putovnice

Krimski proruski orijentirani premijer Sergej Aksjonov omogućit će stanovnicima koji ondje žive da izaberu između ruske ili ukrajinske putovnice, ukoliko taj dio ukrajinskog teritorija postane dio Rusije nakon referenduma 16. ožujka, izvijestila je u ponedjeljak agencija RIA.

Aksjonov, koji se pokrajinskim čelnikom proglasio prije gotovo dva tjedna, nakon što su ruski državljani zauzeli zgradu parlamenta, za rusku je novinsku agenciju rekao kako će se krimske vlasti zalagati i za korištenje dvaju jezika – ruskog i krimsko-tatarskog.

Većinu od dva milijuna stanovnika Krima čine Rusi, no ondje živi i 250.000 starosjedilaca – Tatara, koji su se onamo vratili nakon osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 1944. Staljin ih je zbog navodne suradnje s fašističkim okupatorima protjerao u središnju Aziju. Krimski Tatari protive se ruskoj aneksiji.

“Nećemo inzistirati na potrebi vraćanja ukrajinskih putovnica. Svatko će dobiti mogućnost da koristi vlastiti jezik. Ne želimo postavljati ograničenja krimskim Tatarima”, rekao je Aksjonov.

Zapad je kritizirao zamisao o održavanju referenduma koji podupire Moskva, smatrajući da je ilegalan i da se njime krši ukrajinski ustav, no ruski predsjednik Vladimir Putin smatra poteze kojima se ide prema odcjepljenju Krima legitimnima te kaže da Rusija ima pravo štititi svoje državljane koji ondje žive.

Merkel Putinu: Referendum o Krimu je protuzakonit!

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je u nedjelju u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je referendum planiran na Krimu “protuzakonit”, rekao je njezin glasnogovornik u priopćenju.

“Kancelarka je istaknula njemačko stajalište da je referendum o Krimu planiran za 16. ožujka protuzakonit. Njegova provedba se kosi s ukrajinskim ustavom i s međunarodnim pravom”, rekao je glasnogovornik Angele Merkel, Stetten Seibert.

“Kancelarka je usto izrazila žaljenje što nije ostvaren nikakav napredak u formiranju međunarodne kontaktne skupine koja bi omogućila pronalaženje političkog rješenja za sukob u Ukrajini”, kazao je Seibert dodavši: “Istaknula je da se u vezi s time mora što prije postići opipljiv rezultat”.

Merkel je u nedjelju razgovarala telefonom i s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom s kojim se suglasila da se teritorijalna cjelovitost Ukrajine mora očuvati te s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u razgovoru s kojim je istaknula potrebu da se kriza riješi dijalogom.

Kineski predsjednik Xi Jinping od Obame i Merkel zatražio je političko rješenje uz smirenje situacije.

“Situacija u Ukrajini je izuzetno komplicirana, a sada je najbitnije da sve strane ostanu mirne i suzdržane od naglih poteza kako ne bi došlo do eskalacije tenzija”, reako je kineski predsjednik Obami, objavio je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi The Guardian.

U priopćenju u kojemu se osvrće na telefonski razgovor Merkel i Putina kao i na razgovor potonjeg s britanskim premijerom Davidom Cameronom, Kremlj ističe da je ruski predsjednik proruske vlasti na Krimu nazvao “legitimnima”.

Ukrajina se nada da će 17. ili 21. ožujka potpisati politički dio ugovora o pridruživanju Europskoj uniji, rekao je u nedjelju privremeni ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica.

“Ugovor o političkom pridruživanju mogao bi se potpisati 17. ili 21. ožujka”, rekao je Deščica u razgovoru za televizijsku mrežu 1+1.

Sastanak ministara vanjskih poslova treba se održati 17. ožujka. 21. ožujka je drugi dan summita predsjednika država i vlada EU-a.

Proruski parlament na Krimu planira 16. ožujka provesti referendum o pripojenju poluotoka Rusiji koji Kijev i Zapad smatraju nezakonitim.

Ni SAD neće priznati krimski referendum

Sjedinjene Države neće priznati odluku o pripajanju Krima Rusiji, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik američke administracije, dok je istodobno Bijela kuća potvrdila da će predsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk stići u posjet Washingtonu.

Jedan dužnosnik Bijele kuće potvrdio je u nedjelju da će Jacenjuk tijekom tjedna posjetiti Washington, gdje će razgovarati o ruskoj vojnoj nazočnosti na Krimu. Jacenjuk je u nedjelju tijekom dana najavio taj posjet, a daljnji detalji o njemu nisu poznati.

Sjedinjene Države neće priznati pripajanje Krima Rusiji ako stanovnici toga poluotoka idućeg tjedna na referendumu glasuju za tu odluku, izjavio je u nedjelju član savjetničkog tima predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost Tony Blinken.

U Donjecku 10 tisuća proruskih prosvjednika, Kličko morao otkazati skup

Gotovo 10.000 proruskih prosvjednika okupilo se u nedjelju u Donjecku, središtu ruske manjine na istoku Ukrajine, još jednom demonstrirajući silu i nagnavši proeuropskog čelnika Vitalija Klička da otkaže skup u tom gradu.

Kličko, bivši boksački prvak i kandidat na predsjedničkim izborima 25. svibnja, rekao je novinarima nakon dolaska u to uporište svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča kako želi uvjeriti njegove stanovnike da moraju “ostati jedinstveni” pred “provokacijama” separatista.

Osudio je “ispiranje mozga” koje provode ruski mediji i dolazak Rusa koji potiču prosvjede protiv nove vlasti u Kijevu.

Pristaše pripojenja Donbasa, rudarskog i industrijskog bazena kojega je Donjeck glavni grad, Moskvi počeli su u nedjelju oko podneva pristizati na Lenjinov trg gdje se dan ranije okupilo oko 2.000 ljudi.

Izvor: Index.hr