fbpx

Srbija: Ne možete nam ništa za genocid počinjen prije 27. travnja 1992.

Srbija u pisanom odgovoru na tužbu obrazlaže da je tek počela postojati 27. travnja 1992. i kako je prije tog datuma nije obvezivala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida

U prvih nekoliko dana hrvatski pravni tim koji zastupa tužbu Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu dokazivao je da su ratni zločini protiv Hrvata zaista bili genocid i kako su od 13. listopada 1991. vrh JNA i političko vodstvo Srbije “bili svjesni da srpske postrojbe čine djela koja su sami okarakterizirali kao genocid”, a danas pokušavaju pobiti jedan od ključnih argumenata srbijanske obrane: tvrdnju da Srbija ne može pravno biti odgovorna za genocidna djela počinjena prije 27. travnja 1992., kad je stvorena Savezna Republika Jugoslavija.

Srbija, naime, u pisanom odgovoru na tužbu obrazlaže da je tek počela postojati 27. travnja 1992. i da je prije tog datuma nije obvezivala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. James Crawford, ugledni australski odvjetnik i profesor međunarodnog prava koji je član hrvatskog pravnog tima u ovoj tužbi, obrazložio je da bi tvrdnja Srbije, kad bi je prihvatio Sud, značila da države koje se rađaju u sukobima i ratovima nastaju zapravo u pravnom vakuumu u kojem je nekažnjeno moguće činiti najgore zločine.

– Takvo tumačenje otvorilo bi mogućnost da se kaznena djela genocida mogu nekažnjeno provoditi u procesu raspada neke države. To bi bio neobičan ishod – rekao je Crawford. Hrvatski pravni tim dokazuje da je poštovanje Konvencije o genocidu bila postojeća obveza koja se nastavljala iz doba SFRJ, a ne obveza koja je za Srbiju počela u travnju 1992. godine.

Srbija, inače, u pisanom odgovoru na tužbu također tvrdi da se Konvencija o genocidu odnosi na Hrvatsku tek od 8. listopada 1991. godine, što je Crawford također pobijao u svom današnjem izlaganju.

Usmena rasprava je gotova za ovaj tjedan, a sljedeći tjedan Sud će po prvi puta čuti usmena izlaganja pravnog tima Srbije. Zatim će, 18. ožujka, Hrvatska odgovoriti na protutužbu Srbije u kojoj se Hrvatsku optužuje za genocid nad Srbima u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine. Potom slijedi drugi krug iznošenja argumenata, koji počinje 20. ožujka, i tijekom kojega jedna strana odgovara na argumente koje je druga strana iznijela u prvom krugu usmene rasprave. Hrvatska će i u tom drugom krugu biti prva koja iznosi svoje argumente, a Srbija druga. Posljednjeg dana usmene rasprave, 1. travnja, Hrvatska će iznijeti drugi krug svojih odgovora na protutužbu Srbije. Presuda Međunarodnog suda pravde ne očekuje se tako brzo, možda u roku od godine dana ili dulje.

Izvor: Večernji list