fbpx

Zadar “cilja” posljednjeg Mohikanca

Mnogi koji su pročitali ovaj naslov ostat će u nedoumici i zapitati se kakve veze imaju Mohikanci i prvoligaš s Stanova. Ili bolje reći Lokomotiva i Indijanci. Dobro, još Indijanci i lokomotiva i imaju neke veze, barem smo to znali gledati u westernima s polovice prošlog stoljeća. Vrijeme je za pojašnjenje. Jedina momčad protiv koje Zadar ove sezone nije uspio osvojiti niti jedan bod je – Lokomotiva. Na neki način “lokosi” su “posljednji Mohikanac” za momčad sa Stanova. Tko nije povezao, niti neće.

Prvi put ove sezone Zadar i Lokomotiva susreli su se u 7. kolu na Maksimiru. Domaćini su slavili glatko, završilo je 2:0 za Lokomotivu. Zadar je dobro parirao veći dio prvog poluvremena, ali u 42. minuti morao je prvi put priznati kapitulaciju. Mesarićev udarac bio je neobranjiv za Matkovića. U nastavku je Zadar pokušao izjednačiti, ali, Chago je u 56. minuti stavio točku na “i” ovog susreta. Priliku za uzvrat Zadrani su dobili u 16. kolu na Stanovima. Očekivanja su bila velika, kao i želja za uzvratom “lokosima”. Međutim, sve je ostalo na željama. Već u 9. minuti gosti su uspjeli “preveslati” Zadrovu obranu i zabiti za vodstvo. Ponovno je, kao i na Maksimiru, strijelac prvog gola bio Mesarić. Očito se tog igrača treba pripaziti i u ovom trećem susretu koji je pred nama. Utakmica će ostati upamćena po silnim napadima Zadra i pokušajima da se izjednači, ali i po crvenom kartonu (drugi žuti) Jure Jerbića kojeg je sudac Tihomir Pejin u 82. minuti posao pod tuš. Na isteku utakmice Lokomotiva je iz kontre preko Pavičića povisila na 2:0 i sve je opet bilo riješeno.

U 25. kolu Zadar će ponovno na noge Lokomotivi. Čemu se možemo nadati u toj utakmici. Dežurni skeptici rekli bi “ničemu dobrome”‘. Je li to tako vidjet ćemo u nedjelju poslijepodne. Činjenica je da su Zadrani nakon dvije početne pobjede ovog proljeća protiv Osijeka i Rijeke upali u euforiju. Pa su ih nakon toga dva neugodna poraza od Splita i Hrvatskog dragovoljca naglo i bolno “prizemljila”. Također je činjenica da su Zadrani ove sezone u više navrata bili “otpisivani” prije ovakvih utakmica s izrazitim favoritima. Tako je bilo prije prvog gostovanja na Parku mladeži, ili prije utakmice s Istrom na stadionu Aldo Drosina u Puli. U oba navrata momčad Ferde Milina je na iznenađenje svih pobijedila. Ili protiv Dinama i Hajduka, a posebno protiv Rijeke na Stanovima. S Dinamom i Hajdukom se remiziralo, a Rijeku se “položilo na pleća”. Očito je da kada u ovoj momčadi kada proradi poznati dalmatinski dišpet i zajedništvo izbije u prvi plan nitko na suprotnoj strani ne može biti miran. Lokomotiva igra nogomet koji ne odgovara Zadru, brzi su i lagani. Uostalom to su već dva puta ove sezone i dokazali. Hoće li to biti dovoljno da motivira Zadrane i hoće li dišpet odigrati svoje znaju samo igrači Zadra. Trener Ferdo Milin sigurno će pokušati posložiti pobjedničku taktiku na Maksimiru. Uostalom, ova momčad je Maksimir već napuštala uzdignutih ruku slaveći i to protiv Dinama. Zašto bi onda bod protiv Lokomotive bio toliki bauk.

Foto: Zvonko KUCELIN

Izvor: Zadarski list/ZDanas