fbpx

Zmajlović na Pašmanu: Škraping je izvrstan spoj zdravog života i turističke promidžbe

U sklopu manifestacije Škraping Tkon na otoku Pašmanu održan je danas 5. Sajam otočnih proizvoda, ekološke akcije čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana, a središnji dio manifestacije bila je jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočkom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.

Atraktivne utrke i bogati popratni program privlače brojne natjecatelje i goste iz Hrvatske i inozemstva, a ove ih se godine na Pašmanu okupilo više od 1000.

Na utrci je sudjelovala i peteročlana ekipa Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćeno je iz tog ministarstva.

“Ova manifestacija je izvrstan spoj zdravog života i turističke promidžbe otoka. Na Škrapingu su na najbolji način objedinjene vrijednosti za koje se zalažemo, a to je stavljanje prirode u funkciju razvoja, posebice turizma i pratećih sadržaja. Ovo je za nas najbolji primjer održivog razvoja”, rekao je ministar Mihael Zmajlović uoči početka utrke.

Kazao je kako užurbani ritam života često ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje sportom ili barem šetnju i boravak na svježem zraku u prirodi.

“Provesti vrijeme u prirodi neprocjenjiv je doživljaj i vrijednost koju trebamo što više poticati u našim životima. Prema istraživanju znanstvenika sa Harvarda samo 15-ak minuta žustrog hodanja dnevno može produžiti životni vijek za dvije godine, a svaka dodatna minuta kretanja ili tjelovježbe znači još bolje efekte po zdravlje i dugovječnost”, rekao je Zmajlović.

U sklopu Škrapinga organiziraju se tri utrke: Ultra u duljini 40 kilometara koja je namijenjena iskusnim sportašima, Light duljine 20 kilometara koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a tu je i Đir, utrka u duljini 10 kilometara koje se može proći trčeći ili hodajući i usput uživajući na svježem zraku i otočkim ljepotama.

Organizatori Škrapinga su Općina Tkon, Javna komunalna ustanova Prvenj, Turistička zajednica Općine Tkon i Atletski klub „Soline“ iz Biograda na moru, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije.

Foto: Arhiv CROPIX

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas