fbpx

40. obljetnica djelovanja zadarske klape Donat

Trajalo je i trajalo punih 130 minuta. Više od dva sata bili smo sudionici ponosa tradicije i razonode. Sve je bilo uštimano, pogođeno na cjelovečernjem koncertu u čast proslave 40. obljetnice djelovanja zadarske klape Donat.

Pozornica je odisala elementima profane arhitekture dalmatinskog, izvornog štiha. Škura, funestre i kamene kuće ukrašene pitarima, a ispred starinskih ulaznih vrata postavljen kajin i sić, a zatim dekoracija konobe. Osmišljena riva okićena miomirisnim biljkama, mrežom migavicom, kogolom, ribarskim artima i debelim cimama. Na stolu crveno-bijela tavaja, bocun i davnjana.

S pjesmom Peškafundo, voditeljica večeri Tamara Šoletić najavila je klapu Donat i početak svečanog koncerta. Pjesme su uz instrumentalni orkestar slijedila jedna drugu, poput uspješnica Dalmacijo, more i ja, Otišao je bez pozdrava, Tamo da putujem, Jedan život malo je, Kad mi dođeš ti… S klapašima, pjevala je i publika.

Nakon klape Donat, i pjesme Spomeni se jedne noći, na pozornici se pojavila mlada sopranistica Nela Šarić koja je s drugim tenorom Martinom Kindom zapjevala pjesmu Spomeni se jedno vrime, te s maestrom Draženom Habušom otpjevala stihove uspješnice Ti si moj san. Članice ženske klape Luna koje su po prvi puta nastupale u Hrvatskom narodnom kazalištu krenule su s nastupom pjesmom Ne diraj moju ljubav uz pratnju klapaša Donat. Draga moja, napoj meni konja je bila početna pjesma koju su izveli članovi klape Kaleta uz suradnju Đanija Maršana, da bi potom nastavili s još nekoliko pjesama. Kako i priliči, Maršan je u svom solo nastupu izabrao okruženje koje mu je upisano u gene. Sjedeći na jednoj od dviju dekorativnih kamenih preža, u svojim pjesmama Vitar u provu, Suza na školju, prisjetio se djetinjstva, odrastanja na moru i ljubavi prema pozivu za izobrazbu pomorskog časnika. Da su pravi zabljavači, a ne samo pjevači, članovi klape Donat dokazali su i onog trenutka kada je njihov voditelj maestro Dražen Habuš u šaljivom tonu najavio uspješnice koje se izvode za vrijeme zadarskih feštica.

Na kraju svečane večeri svi gostujući izvođači i klapa Donat, u pratnji publike, zapjevali su Ivčićevu zadarsku himnu Kalelarga, Kalelarga.

 Foto: Vedran SITNICA

Izvor: Zadarski list/ZDanas