fbpx

Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu

Kao uvertira današnjem otvaranju trodnevnog 14. Festivala cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu”, jučer je u Ilirijinom hotelu Villa Donat u suradnji s Odjelom za poljoprivredu Zadarske županije održan Edukativno-stručni skup na temu “Ljekovito, začinsko i samoniklo bilje Mediterana”.

Edukativno-stručni skup pobudio je veliki interes, a osim direktorice filipjanske Turističke zajednice Klare Eškinje Glavan, prve dame Dana cvijeća, i brojnih drugih uglednika i gostiju nazočili su i učenici Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra.

– Tri sajamska dana, od petka do nedjelje, uz besplatni ulaz, rekordni izbor prodajnog cvijeća, obilježit će mnogobrojne i raznolike aktivnosti na kojima očekujemo više od 20.000 posjetitelja. Iz smjera Zadra i Biograda organizirane su i besplatne autobusne linije, kazala je Eškinja Glavan.

Voditeljica je bila savjetnica Upravnog odjela za poljoprivredu Olja Radulić, dok je uvodnim slovom skup otvorio pročelnik Daniel Segarić.

– Cijene ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja su velike i isplative. Članstvom u EU otvaraju se brojne mogućnosti dobivanja financijskih poticaja iz EU fondova, kazao je Segarić.

Ljekovito i aromatično bilje može se prodavati u više oblika, od sirove mase do prerađenih i zapakiranih proizvoda kao što su farmaceutski proizvodi, biljni lijekovi, čajevi, alkoholna pića, slatkiši, kozmetika, dodaci prehrani i insekticidi. Najviše su uzgajane kamilica, kadulja, lavanda, menta, buhač, mažuran, korijandar i vrijesak, a u posljednje vrijeme i smilje, koje se pokazalo tržišno vrlo zanimljivom biljnom kulturom u svijetu.

Izvor: Zadarski list/ZDanas