fbpx

Dragovoljcu Domovinskog rata godinama prijete, ne izlazi kuće nakon što se sputi mrak

Dragovoljac Domovinskog rata s dijagnosticiranim PTSP- om, 68-godišnji Husein Tutić i njegova stanodavka Mirjana Radić s otoka Vira, već su godinama izloženi anonimnim prijetnjama zbog kojih, kažu, ne izlaze iz kuće nakon što se sputi mrak.

– Najprije sam ja godinama bila izložena prijetnjama, u nekoliko navrata otrovane su mi koze, a otkako sam Huseina primila na stan u kuću prošle godine, svakakve prijetnje SMS porukama na svoj mobitel dobiva on. Vrijeđa ga se, naziva balijom, pišu mu da danas vozi auto, a da će sutra letjeti, psuju mu majku… Obraćali smo se policiji, a jednu noć su nas i čuvali, međutim, oni kažu da ne mogu pronaći tko te poruke šalje pa i usprkos sumnjama koje sam im ja iznijela tko bi to mogao biti, kaže uznemireno Mirjana, ističući kako se sve radi s ciljem da se nju protjera s Vira. Dodaje kako će se odseliti jer želi miran i čovjeka dostojan život, no da to ne može još uvijek učiniti jer joj je u tijeku sudska parnica za podjelu imovine stečene u braku iz kojeg je službeno izišla još 1998. godine.

– Čim riješim imovinu, prodat ću kuću i otići, ali do tada moram sačuvati zdravlje, pa i život – kaže Mirjana, a njezin sustanar Husein ističe kako se ni on ne osjeća sigurno, a posebice jer je narušena zdravlja.

– Imam dijagnosticiran PTSP, šipku u nozi, oslabljen mi je sluh zbog čega nosim slušni aparat… Sve ovo što se događa meni dodatno otežava zdravstveno stanje. Od prije par godina sam u vojnoj mirovini, a godinama nakon rata radio sam kao građevinar. Mislio sam da ću bar ove umirovljeničke dane proživjeti u miru – kaže Husein.

U teškim trenucima kroz koje prolaze Mirjani i Huseinu pomoć i podršku daju članovi Udruge oboljelih od PTSP-a čiji je Husein član. Predsjednik udruge, Jere Zurak, apelirao je na institucije da nešto poduzmu prije negoli se dogodi tragedija.

– Husein je desetak godina naš član, a ratovao je po cijeloj Hrvatskoj. Dragovoljac je, a bio je pripadnik 153. i 108. brigade. Na Vir je doselio prije 15 godina i sad kad je ostvario pravo na neku mirovinicu, čovjek ne može mirno živjeti. Budući da ima PTSP, bojim se da bi ga sve te poruke i prijetnje mogle pogurati preko ruba i da bi mogao reagirati kako nitko od nas ne želi. Tko zna što je PTSP i kako se manifestira, taj onda zna i što bi se sve moglo dogditi – pojašnjava Zurak, a iz PU zadarske poručuju kako su upoznati s problemima ovih dvoje Virana.

Izvor: Zadarski list/ZDanas