fbpx

Obrtnici ogorčeni: Gradonačelnik odbio popust na PDV za prostore, a istovremeno zaposlio još jednog direktora

Zagreb je to mogao, Šibenik također, Rijeka i Pula razmatraju, a i ostali gradovi. Kako osloboditi obrtnike, pogotovo one male koji nisu obveznici PDV-a, plaćaja dodatnog nameta od 25 posto poreza za najam poslovnih prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, što je od 1. siječnja ove godine uvela Vlada RH?

Malim obrtnicima Zadra, pogotovo krojačima, urarima, frizerima i drugim deficitarnim zanimanjima, to je omča oko poslovnog vrata jer im to znači zapravo poskupljenje cijene najma gradskih prostora za 25 posto, čega su obrtnici u sustavu PDV-a oslobođeni jer taj iznos mogu kasnije proknjižiti kroz krajnji obračun PDV-a, čime im država na neki način obračunati iznos vraća.

Ne i malim obrtnicima koji godišnje rade promet do 230 tisuća kuna, pa iako su od Gradske uprave tražili da ih oslobode toga dijela nameta, nisu dobili valjan odgovor tako da su gradski obrtnici sazvali u srijedu konferenciju za novinare kako bi javnost upozorili na, kako su rekli, nepravdu koja se nad njima provodi.

Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Vinko Pavlović, potpredsjednik Udruženja i zakupnik gradskog prostora, Zdenka Božulić Skoblar, vlasnica kemijske čistionice, Marina Jelenković Mustać, vlasnica frizerskog salona, Đon Sereći, vlasnik foto studija, istaknuli su doduše dobru suradnju s Gradom Zadrom na manifestaciji Đir po gradu, popustom od 15 posto za tri mjeseca najamnine prostora ukoliko su izvršili sve prethodne obveze, pomoć pri financiranju Sajma vjenčanja i savjetovanje grada sa strukovnim savjetnicima, te sudjelovanje oko odluka o radnom vremenu obrtničkih objekata i uređenja taksi stajališta, ali stupanjem na snagu Zakona o poreza na dodatnu vrijednost od 1. siječnja 2014. Grad Zadar je obveznik PDV-a na zakup poslovnih prostora, te je počeo tu cijnu kalkulirati u najam.

– Zbog toga je Udruženje pokrenulo inicijativu smanjenja zakupnine prema Gradu, pogotovo za 26 obrtnika koji nisu u sustavu PDV-a. Osim 15 posto popusta za tri mjeseca, molili smo popust za još tri mjeseca s obzirom na loše poslovanje zbog krize i tražili smo 20 posto popusta za obrtnike koji nisu u sustavu PDV-a da se smanji najamnina za čitavu godinu.

Dobili smo negativni odgovor od gradonačelnika Božidara Kalmete, a nakon što smo zatražili da se smanjenje odnosi samo za 26 obrtnika koji su najugroženiji, opet smo ostali bez odgovora. Treba naglasiti, a što će biti u korist Grada, da je ovaj zakon o PDV-u donijela Vlada RH i nije to volja Grada Zadra koji to treba primjenivati.

Ali zbog teške gospodarske situacije imamo primjere drugih gradova koji su pomogli svojim obrtnicima tako da je Zagreb odmah 1. siječnja, i bez zahtjeva obrtnika, spustio najam za 20 posto za one koji nisu u sustavu PDV-a. Istu stvar je napravio Šibenik koji je spustio svima, i onim koji su u sustavu PDV-a i koji nisu, Osijek se borio kao i mi i njima od 1. travnja ide 20 posto popust, Pula i Rijeka imaju usmeno obećanje da će dobiti 20 posto – kazao je Mladen Malta, te podvukao:

– Zašto 26 zadarskih obrtnika nema razumijevanje svoga grada ne znam, ali mi isto tako nemamo razumijevanje za to što je 16. veljače na kolegiju gradonačelnik pitao pročelnike kako možemo pomoći domaćim poduzetnicima, da bi 18. veljače potpisao negativan odgovor, a pet dana nakon toga gradska tvrtka Višnjik, za koju znamo kako posluje i s kojim brojem djelatnika, zaposlila je još jednog direktora čija bruto plaća iznosi koliko bi došao popust za ovih 26 naših obrtnika. Kome bi trebalo pomoći, obitelji tog jednog čovjeka ili obiteljima tih 26 obrtnika? – zapitao se Mladen Malta koji je zamolio gradonačelnika Kalmetu da ispita tu odluku i da se dodatno informira, te da primi barem čelnike Udruženja i Komore jer se na ovaj način narušava ponuda i duša grada, kao i dobri odnosi sa obrtnicima – istaknuo je Malta.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas