fbpx

Odbor za Ustav od Vlade zatražio provjeru potpisa za referendum o ćirilici

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav podržao je zaključak prema kojem će predložiti Saboru da uputi zahtjev Vladi da provjeri broj potpisa za raspisivanje referenduma na temelju Inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Zaključak da se ovaj zahtjev odmah uputi na ocjenu ustavnosti Ustavnome sudu, nije prošao.

Dva sata trajala je rasprava na Odboru o inicijativi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanje referenduma. Iako se na samom početku činilo da će zaključak kakav je predložio predsjednik Odbora Peđa Grbin biti prihvaćen, raspravu je ipak zahuktao Milorda Pupovac, govoreći, između ostalog i o ostalim problemima s kojima se susreću građani Vukovara srpske nacionalnosti.

“Želim samo skrenuti pažnju da je do sada već u vezi s ćirilicom toliko štete napravljeno zemlji i onome što je ona učinila na svome putu da bude stabilna, mirnodopska, tolerantna”, rekao je Pupovac.

No, da je napravljena šteta i oko odugovlačenja sa stavljanjem ove inicijative na dnevni red smatra Dragutin Lesar. Podsjetio je da su potpisi predani još u prosincu

“To je štetno za daljnji razvoj demokracije, za odnos i našu odgovornost prema biračima u Hrvatskoj, jer ako smo mogli učiniti veću pogrešku za ove EU izbore otvaranjem ove teme, a ne prije, ne znam što bi još gore moglo biti”, kaže Lesar.

Zelić: Ovdje se radi o ugrožavanju strukturnih obilježja RH

Za nastalu štetu odgovoran je i premijer Zoran Milanović, smatraju i u HDSSB-u i HDZ-u, dok Dragan Zelić iz GONG-a poručuje kako je šteta napravljena na samom početku.

“Ova inicijativa nije samo formalno pravna stvar, već ovdje se radi o ugrožavanju strukturnih obilježja RH, u smislu nacionalne ravnopravnosti i prava nacionalnih manjina”, izjavio je Zelić.

Nakon dva sata usvojen je zaključak s početka, odnosno – upućuje se Saboru da zaduži Vladu da provjeri broj potpisa za raspisivanjem referenduma. O rokovima ministar Arsen Bauk kaže:

“Ako bude sve kako treba, vjerujem da je rok od dva mjeseca realan da se završi, ali naravno moram vidjeti kakav je uzorak, materijal koji dobijem s potpisima. U slučaju U ime obitelji to je bilo vrlo uredno i lako provjeriti. Ali, eto provjeravam dva mjeseca i vjerojatno ćemo imati prilike to iskomunicirati.”

Prijedlog za ocjenom ustavnosti nije prošao.

Bauk o proceduri provjere potpisa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je kakva je procedura nakon što je Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Saboru uputio zaključak prema kojem treba ovlastiti Vladu da prebroji potpise Inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za pokretanjem referenduma.

“Ovo što je izglasano je prijedlog Saboru. Plenarna sjednica, odnosno Sabor mora uputiti prijedlog Vladi i Vlada će, po mojoj ocjeni, vjerojatno zadužiti Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjere broj i vjerodostojnost potpisa. Mi smo to već napravili u slučaju ovog referenduma o definiciji braka i vjerojatno ćemo na reprezentativnom uzorku to napraviti relativno brzo i za ovaj referendum”, rekao je Bauk.

“Ako se pokaže da je velika većina potpisa vjerodostojna, onda nećemo dalje provjeravati, ali ako potpisi budu upitni, onda ćemo provjeravati dalje”, dodao je Bauk i istaknuo kako misli da bi cijela procedura mogla biti završena unutar dva mjeseca.

Budući da na Odboru za Ustav nisu bili sigurni o kojem se broju potpisu radi, a riječ je o deset posto potpisa birača u RH prikupljenih na zadnji dan, Bauk je pojasnio da je zakon u međuvremenu izmijenjen.

“Radi se o tome da je u međuvremenu izmijenjen Zakon o registru birača i uvedene su dvije vrste, a najveći je prijepor o tome računa li se u taj broj dijaspora ili ne, pa zbog toga može doći do određenih različitih tumačenja. Međutim, potpis nekoga tko je hrvatski državljanin s pravom glasa iz dijaspore bi bio važeći pa prema tome, u tom slučaju, i oni bi trebali ulaziti u ukupan broj. A s druge strane, nije realno očekivati da se ide u Čile, Australiju ili Argentinu skupljati potpise. To malo ide u štetu ovih koji prikupljaju potpise ali to se isto može riješiti na Ustavnom sudu. Mi ćemo utvrditi broj potpisa, ako bude dilema računa li se dijaspora ili ne, to će u konačnici odlučiti Ustavni sud”, kazao je Bauk.

Ako se računa s dijasporom, radi se o broju od 450.000, a bez dijaspore oko 380.000 potpisa.

Izvor: Index.hr