fbpx

U eksploziji bombe kod Odese ozlijeđeno sedam osoba, Jacenjuk: Rusija želi treći svjetski rat

SEDAM osoba ozlijeđeno je noću u eksploziji na kontrolnoj točki kod Odese, ukrajinske luke na Crnom moru, objavila je lokalna policija u petak, dan nakon što je na istoku Ukrajine ubijeno pet proruskih pobunjenika, a Rusija počela vojne vježbe.

Stanovnici su podigli nekoliko kontrolnih točaka oko grada kako bi spriječili dolazak proruskih separatista iz odmetnutog moldavskog teritorija Transdnjestrije (Pridnjestrovlja).

Novinska agencija Interfax prenosi izjave svjedoka da je bomba na kontrolnu točku bačena iz jurećeg automobila, no policija to nije potvrdila.

Na ukrajinski vojni helikopter otvorena je vatra dok se nalazio na tlu u zračnoj luci u Kramatorsku, blizu Slavjanska. Ukrajinske vlasti kažu da je snajperom pogođen spremnik goriva transportnog helikoptera što je uzrokovalo eksploziju. Pilot helikoptera je ranjen.

Transdnjestrija, gdje su u vojnoj bazi iz sovjetskog doba stacionirane ruske snage, proglasila je neovisnost početkom 90-tih godina prošloga stoljeća.

Ukrajinske snage ubile su u četvrtak pet proruskih pobunjenika u njihovu uporištu Slavjansku na istoku Ukrajine, na što je Rusija odgovorila vojnim vježbama uz granicu izazvavši bojazan od napada na susjednu zemlju.

Moskva je zatražila da Sjedinjene Države prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju u jugoistočnoj Ukrajini i povuku svoje snage.

Prebacujući odgovornost za smirivanje napetosti na Washington, rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako stanje “zahtijeva hitne akcije da se prisili kijevske vlasti, koje su štićenici Sjedinjenih Država, da se obuzdaju i ne koriste silu”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na mir u Ukrajini, istaknuvši da se “vojne akcije moraju izbjegavati po svaku cijenu”.

“Sve strane moraju ispuniti svoje obveze sukladno dogovoru iz Ženeve” koji bi trebao omogućiti smirivanje napetosti u ukrajinskoj krizi, smatra čelnik UN-a.

Jacenjuk: Rusija želi treći svjetski rat

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u petak da Rusija želi početi treći svjetski rat političkom i vojnom okupacijom Ukrajine dok su se istodobno, tvrde ukrajinski izvori, ruske vojske snage primaknule na samo kilometar od granice.

“Vojni sukob u Ukrajini dovest će do vojnog konflikta u Europi”, rekao je Jacenjuk na otvorenom dijelu sjednice vlade. “Svijet još nije zaboravio Drugi svjetski rat, a Rusija već hoće početi treći”, rekao je.

Dosad najzešćim rječnikom, dok obje strane približavaju svoje trupe granici, Jacenjuk je optužio Moskvu da se ponaša kao “gangster” i podržava “teroriste”.

“Jasno je da Rusija želi poremetiti izbore u Ukrajini, ukloniti prozapadnu i proukrajinsku vladu i okupirati Ukrajinu politički i vojno”, rekao je.

Ukrajina planira predsjedničke izbore 25. svibnja, ali je pitanje kako će se oni održati na istoku gdje su proruski militanti zauzeli grad Slavjansk i javne zgrade u nizu drugih gradova.

Jacenjuk je pozvao Moskvu da ispuni obaveze iz sporazuma iz Ženeve i uvjeri aktiviste na istoku da polože oružje. “Ruska podrška tim teroristima i banditima koji zlostavljaju mirne građane međunarodni je zločin. Zločin protiv čovječnosti”, ističe Jacenjuk.

Ukrajinski je premijer rekao da Kijev još čeka odgovor na službeni zahtjev o detaljima ruske vojne vježbe u blizini granice. Zahtjev je upućen preko OESS-a, a rok za odgovor istječe u subotu.

Ukrajinski ministar obrane objavio je u petak da su se ruske snage tijekom vježbe približile na samo kilometar od ukrajinske granice.

“Ako SAD, EU i cijela međunarodna zajednica nastave biti jedinstvene i prisile Rusiju da ispunjava svoje obaveze, tada ćemo zadržati mir, stabilnost i međunarodni sustav sigurnosti koji Rusija želi uništiti”, rekao je Jacenjuk.

Rusija se i dalje drži svoje verzije događaja. Šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je ranije u petak Washington za izigravanje sporazuma iz Ženeve postavljanjem novih zahtjeva Moskvi, a prijelaznoj ukrajinskoj vladi zaprijetio je da će odgovarati za protuterorističku akciju na istoku zemlje koju je nazvao “krvavim zločinom”.

“Rusija će snažno pridonositi smirivanju napetosti na temelju kompromisa iz Ženeve… jednostranih zahtjeva ne smije biti”, rekao je Lavrov na sastanku s mladim diplomatima u Moskvi. “I to smo im rekli, prije svega Amerikancima koji imaju nevjerojatnu sposobnost da sve izokrenu u svojoj glavi”, dodao je.

Šef ruske diplomacije je istaknuo da će vlast u Kijevu odgovarati za rat protiv vlastitih građana.

Američki predsjedndik Barack Obama rekao je u petak u Seulu, gdje je u službenom posjetu, da će kasnije u petak telefonskom konferencijom razgovarati s nekoliko europskih državnika o stanju u Ukrajini i mogućnosti uvođenja dodatnih sankcija Rusiji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je također u petak da su ruski potezi nakon sporazuma iz Ženeve “apsolutno razočaravajući”. Dodao je da je kancelarka Angela Merkel telefonski razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i iskazala mu duboku zabrinutost stanjem u Ukrajini. Rekla mu je kako očekuje da Moskva ispoštuje dogovor iz Ženeve i pozove prorusku miliciju da se razoruža.

Nije objavljeno što je Putin odgovorio Merkel, ali je danas na sastanku s čelnicima ruske obrambene industrije rekao da će bilo kakav slom u suradnji Moskve i Kijeva biti “kritičan” za ukrajinsku obrambenu industriju. Usput je najavio dodatnu proizvodnju proturaketnih sustava koje izvozi, uključujući S-300, prenose ruski mediji.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, pak, smatra da bi SAD, EU i Rusija trebali zajedno otići na razgovore s lokalnim čelnicima u kriznim ukrajinskim žarištima kako bi pokazali političku potporu sporazumu iz Ženeve o smirivanju napetosti. U pismu Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Steinmeier kaže da tom sporazumu od 17. travnja treba dati “vidljivu političku potporu”.

Jedan od načina mogao bit biti zajednički posjet visokih predstavnika trojke “Kijevu, istočnim i zapadnim dijelovima zemlje”, rekao je. Njemački ministar poslao je pismo švicarskom ministru vanjskih poslova Didieru Burkhalteru čija zemlja predsjeda OESS-om, a primjerci su poslani i u Washington, Moskvu, Bruxelles te Kijev.

Lavrov optužuje Washington i prijeti Kijevu zbog “krvavog zločina”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Washington za izigravanje sporazuma iz Ženeve postavljanjem novih zahtjeva Moskvi, a prijelaznoj ukrajinskoj vladi zaprijetio je da će odgovarati za protuterorističku akciju na istoku zemlje koju je nazvao “krvavim zločinom”.

“Rusija će snažno pridonositi smirivanju napetosti na temelju kompromisa iz Ženeve… jednostranih zahtjeva ne smije biti”, rekao je Lavrov na sastanku s mladim diplomatima u Moskvi.

“I to smo im rekli, prije svega Amerikancima koji imaju nevjerojatnu sposobnost da sve izokrenu u svojoj glavi”, dodao je.

Šef ruske diplomacije je istaknuo da će vlast u Kijevu odgovarati za rat protiv vlastitih građana.

“Oni (Kijev) ratuju protiv svog naroda. To je krvavi zločin i oni koji su angažirali vojsku platit će i, siguran sam, odgovarati pred licem pravde”, rekao je Lavrov.

Kerry: U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Rusiju da joj istječe vrijeme za ispunjavanje obveza iz Zajedničke ženevske izjave o smirivanju krize u Ukrajini, te zaprijetio dodatnim sankcijama koje će SAD uvesti ako Moskva hitno ne promijeni smjer svoje politike prema Ukrajini.

U neuobičajeno oštroj izjavi Kerry je optužio Rusiju da “nije povukla nijedan korak u pravom smjeru”, kako bi ispunila uvjete iz sporazuma koji je prošlog četvrtka u Ženevi postignut između Sjedinjenih Država, EU-a, Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.

“Prozor za promjenu smjera se zatvara”, rekao je Kerry novinarima u press sobi u State Departmentu istaknuvši da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin hitno ne poduzme korake ka smirivanju krize, SAD neće imati izbora nego uvesti nove sankcije.

Američki državni tajnik optužio je ruske vlasti da se služe propagandom kako bi prikrile ciljeve svojih akcija u istočnoj Ukrajini – destabilizaciju te regije i potkopavanje ukrajinskih izbora koji bi se trebali održati idućeg mjeseca.

“U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija. Ako Rusija nastavi u tom smjeru, bit će to ne samo ozbiljna, nego i skupa greška”, poručio je Kerry.

Putin i Rusija suočavaju se sa izborom – ako izaberu put popuštanja napetosti svi će to pozdraviti, no ako to ne učine svijet će se pobrinuti da ruski gubici samo rastu, rekao je Kerry.

Oštra izjava američkog državnog tajnika uslijedila je ubrzo nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a kritiziralo početak ruske vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti.

Njemačka zabrinuta i želi da se okonča “ludilo” u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je veliku zabrinutost zbog stanja u Ukrajini, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Kancelarka je “u tom telefonskom razgovoru izrazila veliku zabrinutost zbog napetog stanja na istoku Ukrajine i kazala da očekuje od ruske vlade da jasno pokaže da prihvaća sporazum iz Ženeve te da radi na njegovoj provedi”, rekao je Seibert na redovitom susretu s novinarima u Berlinu.

“Razvoj događaja u Ukrajini je ozbiljan, zabrinjavajući. Ono što se dogodilo od Ženeve je apsolutno razočaravajuće, posebno od ruske strane, ne možemo zaključiti da je došlo ni do kakvog napretka”, rekao je Seibert.

On je dodao da će Merkel 1. i 2. svibnja posjetiti Washington gdje bi trebala razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, prije svega o stanju u Ukrajini.

“Vrlo ozbiljno stanje u Ukrajini, koje nas sve zabrinjava, imat će središnju ulogu u razgovorima, kao i način na koji trebamo reagirati”, rekao je Seibert.

Merkel i Obama trebali bi se sastati u Bijeloj kući sljedeći petak, a potom održati zajedničku konferenciju za novinare.

Iz Tunisa, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da bi trebalo što prije “završiti to ludilo” u Ukrajini.

“Nema puno vremena da se okonča to ludilo”, rekao je na konferenciji za novinare u Tunisu, koju je održao sa svojim francuskim kolegom Laurentom Fabiusom.

“Rusija treba poštivati suverenitet drugih zemalja onoliko koliko drži do svog vlastitog suvereniteta”, rekao je francuski ministar Fabius.

Izvor: Index.hr/ZDanas