fbpx

Vrijeme je za šarene pisanice

Nedostaje vam ideja za bojanje jaja? Potrebno je samo malo mašte, materijala i truda da bi se izradile lijepe pisanice – na vama je da slijedite upute i izradite vaša mala umjetnička djela.

Ombre jaja

Ombre kosa, ombre nokti, pa zašto ne i ombre pisanice? Trebaju vam samo boje, voda i naravno jaja. Intenzitet boje određujete dužinom vremena držanja jaja u obojenoj vodi, a za najsvjetlije nijanse potrebno je tek nekoliko sekundi. Ako imate više vremena ombre tehniku možete primijeniti i ne jednom jajetu. Pogledajte kako!

Poprskana jaja

Kao podlogu glavnoj boji možete ostaviti prirodnu ljusku, no ako želite imati veći spektar boja predlažemo vam da jaje prvo pobojate, a zatim ga možete dalje prskati. Postoje dva načina dobivanja ovih nepravilnih linija. Ako želite veću gustoću koristite četkicu za zube kojom lagano tapkajte temperu ili akrilnu boju po pisanici, a u ovu svrhu možete koristiti i kist. U tom slučaju pazite da ne uprljate sve oko sebe.

jaja-uskrsnja2

Pisanice zamotane u trakice

Brz i jednostavan način dobivanja veselih jaja je i motanje istih u raznobojne trakice. Sigurni smo da u svojem domu imate mnoštvo vezica koje mogu poslužiti u ovu svrhu.

jaja-uskrsnja

Akril za one koji vole bojanje

Uskrs je idealno vrijeme za organiziranje veselih radionica za cijelu obitelj. Kao tehniku ukrašavanja jaja možete koristiti akrilne boje. Nanosite ih kistom ili spužvicom – izbor je na vama.

akril-pisanice

Samo za one vještih ruku

Naše bake najbolje znaju koliko je truda potrebno za izradu tradicionalnih pisanica rađenih uz pomoć voska, boje za jaja i one za tekstil. Kombinacija i bogatstvo ornamenata uvelike ovisi o običajima. Tako su u Podravini i većem dijelu Slavonije, biljni ornamenti gotovo jedini ukras, dok se u Dalmaciji kao simboli mogu naći srce, rozeta ili nešto slično.

tradicionalne-pisanice2

Posebna tehnika izrade pisanica je i, osim šaranja voskom i ukrašavanja biljkama, ukrašavanje slamom. Jaja se tada omotaju slamkama ili se pak slamke režu i lijepe na jaja tvoreći razne ukrase i šare. Nakon toga slijedi kuhanje u boji i uklanjanje slamki koje ostavljaju iza sebi svjetliji trag.

Izvor: She.hr