fbpx

Zadarska županija zadržava samostalnost kao regionalna turisitička organizacija

Ministarstvo turizma objavilo je smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, zakona o boravišnoj pristojbi i zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Dakle riječ je o dugo najavljivana temeljna tri propisa na kojima počiva postojeći sustav turističkih zajednica u Hrvatskoj.

Novim zakonskim okvirom želi se ustanoviti turističke zajednice regija po modelu destinacijske menadžment organizacije (DMO), kao regionalne menadžment organizacije (RMO).

Na razini 10 turističkih regija koje su definirane Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma od 2010. do 2014. formirat će se RMO-i za Grad Zagreb, Središnju Hrvatsku, Slavoniju, Istru, Kvarner, Liku – Karlovac, Dalmaciju – Zadar, Dalmaciju – Šibenik, Dalmaciju – Split te Dubrovnik.

Turističke zajednice osnovane po DMO modelu, prema prijedlogu u smjernicama, preuzet će sve zaposlenike, imovinu, prava i obveze dosadašnjih turističkih zajednica na području osnivanja.

Za razinu Zadarske županije najvrijednija informacija vidljiva iz ovog prijedloga je – zadražavnje samostalnosti kao regionalne turisitičke organizacije. Naziv će joj biti RMO (regionalna menadžment organizacija) Dalmacija – Zadar. Činjenica je da su u ovoj informaciji tri dosadašnje županijske turističke zajednice dobile prednaziv Dalmacija (ne i Dubrovnik), no za sad ne znamo što bi to operativno značilo osim vjerojatno zajedničkog ulaganja u “brend” Dalmacija.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas